De ce eşuează o dietă? Explicaţia nutriţionistului: „Este greşit să crezi că poţi slăbi multe kilograme într-o lună”

  • Mulţi încearcă, puţini reuşesc şi foarte puţini menţin rezultatele.
  • Dieta pare o provocare mai solicitantă decât un maraton.
  • Dar de ce eşuează o dietă, de ce nu poţi slăbi, deşi încerci în toate felurile?
Urmărește
17510 afișări
Imaginea articolului De ce eşuează o dietă? Explicaţia nutriţionistului: „Este greşit să crezi că poţi slăbi multe kilograme într-o lună”

De ce eşuează o dietă? Explicaţia nutriţionistului: „Este greşit să crezi că poţi slăbi multe kilograme într-o lună”

 „Când vine vorba de dietă, alegerea este adesea dificilă şi de multe ori se întâmplă să fie atras de un trend alimentar actual. Părerea mea personală este că dieta trebuie interpretată ca un mod de viaţă.

Este greşit să crezi că poţi slăbi multe kilograme într-o lună. Nu se poate face într-un mod sănătos şi, în plus, rişti să-ţi recâştigi imediat toată greutatea pierdută. Deci, nu trebuie să fii grăbit, ci să ai multă răbdare.

De multe ori dieta nu funcţionează şi pentru că nu este compatibilă cu stilul nostru de viaţă. Aşa că priceperea profesionistului constă în construirea unui model care se potriveşte perfect, aşa cum un croitor de calitate pregăteşte un costum pe măsură pentru clientul său.

Şi, mai presus de toate, este important să nu te lipseşti de niciun nutrient pentru că, în acest caz, dieta este dezechilibrată”, spune dr. Sacha Sorrentino, biolog nutriţie expert în nutriţie sportivă.

Care este rolul microbiotei în succesul unei diete?
„Unul dintre primele controale pe care le recomand este unul gastrointestinal. În situaţii stresante, generăm o microbiotă intestinală fermentativă, capabilă să crească cantitatea de zaharuri circulante şi capacitatea inflamatorie a ţesuturilor, precum şi citokine proinflamatorii şi insulină-cortizol. Aşa-numitele alimente „junk” (alimente industriale, rafinate, bogate în zahăr, cu conţinut scăzut de fibre) sau anumite medicamente precum antibioticele sau inhibitorii de aciditate gastrică pot declanşa fenomene inflamatorii şi pot modifica modul în care alimentele sunt digerate şi absorbite”, spune specialistul.

Stresul şi lipsa somnului au impact?
„A rămâne sănătos este un proiect care trebuie să fie planificat de noi. Până în prezent, ştim că genetica poate reprezenta maxim aproximativ 30%: restul depinde de noi, de stilul nostru de viaţă. A dormi mai puţin decât e necesar produce un hormon, cunoscut sub numele de cortizol, capabil să crească retenţia de apă şi umflarea”.

Poate eşua o dietă, pentru că nu îţi respecţi conformaţia fizică?
„Un alt motiv pentru care o dietă eşuează este exact acesta. A nu lua în considerare importanţa chimiei alimentelor cu hormonii noştri, ci a te baza doar pe numărarea caloriilor este o mare greşeală: o mână de migdale are aproximativ aceleaşi calorii ca un pahar de vin, dar nu sunt sănătoase în acelaşi mod... ".

O dietă cu conţinut scăzut de grăsimi, bogată în produse „uşoare” este cu adevărat bună?
„De multe ori, produsele uşoare nu ajută prea mult la reducerea taliei, tocmai pentru că au adaos de zaharuri sau îndulcitori industriali care ne alterează metabolismul. Grasimile, cele bune (cum ar fi omega 3, de exemplu), nu trebuie eliminate din alimentatie, sunt esentiale. De exemplu, ele permit absorbţia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K)”.

Ce sfat daţi pentru reusita unei diete?
„Un model de alimentaţie sănătoasă trebuie să includă cantitatea potrivită de: carbohidraţi sănătoşi, de preferinţă întregi, în fiecare zi, deoarece oferă energia necesară activităţilor de zi cu zi; proteine cu valoare biologică ridicată, deoarece sunt folosite pentru construirea şi regenerarea aparatului nostru celular; grăsimi bune, pentru că sunt esenţiale pentru rezerva de energie şi sistemul cardiovascular”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici