- Home
- Social
- (04.03.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce guma de mestecat şi dulciurile umflă burta. De vină este un îndulcitor
Dulciurile şi gumele fără zahăr, populare inclusiv în rândul sportivilor, pot avea un efect secundar neplăcut, iar ştiinţa a descoperit de ce.
Urmărește
696 afișări
Printre duşmanii unui intestin sănătos se numără un nume nebănuit: guma de mestecat fără zahăr.
Apreciată pentru conţinutul redus în calorii şi pentru că luptă contra cariilor, dorită de cei care practică sport şi ţin la silueta lor, în unele cazuri, guma poate provoca umflături abdominale şi tulburări intestinale.
Confirmarea vine dintr-un studiu al Universităţii din California-Davis (SUA), care a analizat legătura dintre aportul de sorbitol, compoziţia florei bacteriene intestinale şi tulburările gastrointestinale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Sorbitolul este un îndulcitor prezent în multe alimente dietetice, fără adaos de zaharuri, precum guma de mestecat, dar şi (în mod natural) în fructe precum mere şi avocado. Este cunoscut şi pentru puterea sa laxativă.
„Studiul nostru sugerează că, de regulă, bacteriile intestinale se descompun şi metabolizează sorbitolul, protejând organismul de intoleranţa la această substanţă. Cu toate acestea, atunci când capacitatea microbiană de a procesa sorbitol este afectată, apar balonări, crampe abdominale şi diaree, chiar dacă consumăm cantităţi mici”, explică Jee-Yon Lee, primul autor al studiului.
Ce medicament rezolvă problema
Analizând microbiomul intestinal al unor şoareci, cercetătorii au descoperit că microorganismele specifice aparţinând clasei clostridiilor sunt esenţiale pentru descompunerea şi eliminarea sorbitolului consumat în dietă.
Dar utilizarea antibioticelor şi a dietelor bogate în grăsimi poate reduce semnificativ nivelul acestor bacterii benefice. Aceasta duce la o acumulare de oxigen în intestin care, pe lângă modificarea echilibrului florei bacteriene, împiedică acţiunea metabolică a clostridiilor asupra sorbitolului.
Pentru a depăşi problema, cercetătorii au completat dieta unor şoareci de laborator cu bacteria anaerostipes caccae, care produce acid butiric, util pentru scăderea nivelului de oxigen intestinal. Acest lucru a permis restabilirea coloniilor de clostridii, protejând rozătoarele de diareea indusă de sorbitol.
Potrivit studiului, melasazina, un medicament antiinflamator, ar putea trata şi intoleranţa la sorbitol la om, exercitând un mecanism de acţiune similar cu bacteriile (bune) în reducerea nivelului de oxigen intestinal. Însă, avertizează specialiştii, sunt necesare alte studii pentru a confirma acest lucru.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36