DE CE IUBESC ROMÂNIA: Genaro, fost poliţist în Napoli stabilit la Cluj, nu regretă că a devenit mai român decât credea

Gennaro Ciancio e napolitan, fost poliţist şi politician în oraşul italian Rovigo. Se autocaracterizează ca fiind "un suflet liber", un om care nu a renunţat niciodată la principii. A plecat dezamăgit din ţara lui şi a venit la Cluj, unde face pizza. Iubeşte România pentru că "este o ţară latină".

Urmărește
4107 afișări
Imaginea articolului DE CE IUBESC ROMÂNIA: Genaro, fost poliţist în Napoli stabilit la Cluj, nu regretă că a devenit mai român decât credea

DE CE IUBESC ROMÂNIA: Genaro, fost poliţist în Napoli stabilit la Cluj, nu regretă că a devenit mai român decât credea (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax)

Gennaro Ciancio trăieşte de 14 ani la Cluj-Napoca. A plecat din Italia în 1997 şi a ales România pentru că este o ţară latină. Ajuns în Cluj la îndemnul unor prieteni, a stat o oră în centrul oraşului şi a numărat maşinile care treceau, pentru a vedea câte sunt noi şi câte vechi. A rămas, intuind potenţialul economic al Clujului şi al ţării. Nu regretă nicio secundă că a devenit mai român decât credea.

"De ce am ales România? Prima alegere pentru România a fost că poporul este latin şi mi-am zis: «românii sunt latini, eu sunt latin» şi văd, după atâţia ani, că nu am greşit deloc. Iubesc România pentru că seamănă cel mai mult cu Italia, este o ţară care are nişte peisaje extraordinar de frumoase, care parcă te fac să te întorci în timp 100 de ani. Îmi place şi pentru că în Cluj când am venit prima dată am văzut gropi în trotuar exact ca la Napoli. Am mulţi prieteni români la Cluj. Am ales Clujul şi pentru că este un oraş frumos, mare, unde se putea dezvolta o afacere. Îmi place că e un oraş curat, păcat că dintr-un oraş care se dorea a fi capitală culturală europeană a ajuns oraşul corupţiei", a spus Ciancio, pentru a dovedi că este la curent şi cu scandalurile care au zguduit urbea în ultima perioadă.

Scoate pe masă un album gros, plin cu tăieturi din ziare italiene din anii '90, cu articole în care apare numele său, din perioada în care era consilier local în oraşul Rovigo, de lângă Veneţia.

"Eu am fost poliţist, subofiţer în Poliţia Italiană, unde am intrat în 1967, după ce am făcut doi ani de academie de poliţie. Am fost membru al Beretelor Albastre, unitate care avea misiuni speciale de urmărire a bandiţilor din Sardinia. Am fost împuşcat de două ori în timpul misiunilor. Am ieşit la pensie din poliţie în 1988, după care am intrat în politică şi am fost ales, în anul 1990, consilier local pe listele Partidului Comunist Italian în oraşul Rovigo, de lângă Veneţia, care are 100.000 de locuitori", povesteşte Gennaro Ciancio într-o limbă română în care strecoară des şi cuvinte italieneşti.

A fost de când se ştie un om de stânga, care a apărat interesele "celor mulţi". Ca şi consilier local a făcut publice o serie de dezvăluiri despre modul de administrare a banilor publici în Rovigo, soldate cu arestarea primarului şi viceprimarului şi la demiterea guvernatorului regiunii Veneto.

"Când mi s-a propus să candidez pentru a fi ales consilier local, i-am avertizat pe cei de la Partidul Comunist că sunt o persoană dificilă, care nu face compromisuri în politică. Am nişte principii la care nu renunţ niciodată. Am văzut în Rovigo că politica era făcută de persoane care nu aveau morală, nu aveau caracter şi care aveau interese personale şi afaceri. Am văzut cum se administrează prost banii publici în interes personal, nu al populaţiei. Şi nu am putut sta deoparte", îşi aminteşte Gennaro Ciancio.

A încercat să candideze în 1992 şi 1994 pentru Parlamentul Regiunii Veneto, dar nu a fost ales şi a reproşat locuitorilor că au uitat repede un ales care se lupta cu un sistem corupt.

În Rovigo a avut o pizzerie şi un magazin de haine sportive, iar după insuccesul politic din alegeri au apărut probleme economice, astfel încât, dezamăgit, a ales să părăsească Italia şi să vină în 1997 în România, la Cluj-Napoca, luând viaţa de la capăt.


Un an mai târziu, el a deschis la Cluj-Napoca o pizzerie, una dintre cele mai vechi din oraş, continuând o tradiţie de familie, în condiţiile în care şi bunicii şi părinţii săi au avut un restaurant-cafenea la Napoli.

Pe lângă pizzeria pe care o conduce împreună cu soţia sa, Daniella, Gennaro Ciancio are timp şi de politică.

"Sunt un spirit liber. Sunt un om dinamic, care nu poate sta locului. Sunt interesat şi de politica din România, bineînţeles tot de ideologia de stânga. Nu pot să fiu de acord cu tăieri de pensii şi salarii şi cred că Europa are nevoie de o componentă socială, de solidaritate în politică cu muncitorii", spune italianul care s-a înscris, anul trecut, în PSD, arâtând mândru spre o fotografie în care apare alături de preşedintele partidului, Victor Ponta.

Soţii Ciancio au doi băieţi, care locuiesc şi ei în Cluj, fiul cel mare, Tommaso, fiind căsătorit cu o clujeancă. Cel mic, Edgardo, a absolvit liceul la Cluj şi a terminat facultatea în Italia, devenind inginer topometrist.

Adoptat de clujeni în urmă cu 14 ani, Gennaro Ciancio a activat şi în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj şi a reprezentat instituţia la Parlamentul European în cadrul unei reuniuni.

La cei 65 de ani, fostul poliţist şi politician are timp să scrie cărţi. A publicat un volum despre justiţia din România şi unul despre asasinarea fostului premier Italian Aldo Moro. Are în pregătire o carte despre mafia italiană şi traficul de droguri. De asemenea, a iniţiat un proiect de lege pe care l-a trimis la Parlamentul European privind integrarea romilor în UE, imediat după scandalul Mailat.

Lui Gennaro Ciancio îi place Clujul, se simte acasă pe malul Someşului, dar nu s-a putut obişnui cu un singur lucru, cu frigul.

"Sufăr de frig în Cluj, e singurul lucru care nu îmi place. În noiembrie, în sudul Italiei sunt 15 grade", priveşte visător italianul către o fotografie alb-negru de pe perete unde scrie cu litere mari "Napoli - Café Ciancio".

În schimb, Gennaro Ciancio crede că în România ar trebui schimbată clasa politică aflată la conducerea ţării, la fel cum ar trebui şi cea din Cluj.

"Pentru ca lucrurile să meargă bine în România, pentru a exista o dezvoltare economică, ar trebui schimbată clasa politică de la conducerea ţării, lucru valabil şi pentru Cluj. Nu poţi să te dezvolţi dacă oamenii politici care sunt la putere sunt interesaţi doar de ei, nu de oameni, doar de afacerile lor", spune italianul.

(Material realizat de corespondentul MEDIAFAX la Cluj, Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici