De ce iubim anumite alimente? Ce anume ne dictează preferinţele culinare şi care este legătura între gust şi sănătate

  • Fie că suntem vegetarieni, „carnivori” sau vegani, avem anumite preferinţe, ce nu sunt dictate cultural, arată cel mai amplu studiu genetic privind alegerile alimentare.
  • Totodată, cercetătorii au creat şi o "hartă alimentară": preferăm anumite alimente/ gusturi şi pentru că avem diverse afecţiuni de sănătate.
Urmărește
18609 afișări
Imaginea articolului De ce iubim anumite alimente? Ce anume ne dictează preferinţele culinare şi care este legătura între gust şi sănătate

FOTO Hepta

Motivele pentru care oamenii iubesc anumite alimente şi strâmbă din nas la altele ţin nu doar de cultură, sau de papilele gustative, ci şi de genele lor. Cel puţin, asta arată un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh şi de la Human Technopole din Milano.
 
Cercetătorii au identificat sute de variante genetice - diferenţe în compoziţia genetică a oamenilor - legate de gustul lor pentru anumite alimente, inclusiv cele asociate cu preferinţa pentru anason, avocado, ardei iute, friptură, peşte gras şi multe altele.
 

Ce arată cel mai amplu studiu genetic

 
În cadrul celui mai amplu studiu genetic privind preferinţele alimentare, cercetătorii au studiat gustul a peste 150.000 de persoane în cazul a 137 de alimente şi băuturi diferite. Oamenii de ştiinţă au descoperit 401 variante genetice care au influenţat alegerile participanţilor. Multe dintre aceste variante afectau mai multe trăsături privind preferinţa alimentară, iar unele doar un anumit aliment. De exemplu, unele variante genetice au fost legate de o preferinţă pentru somon, în timp ce alte grupuri de variante au crescut plăcerea pentru peştele gras sau pentru toţi peştii, în general. Descoperirile au fost publicate în revista Nature Communication zilele trecute.
 
Echipa a folosit chestionare şi analize genetice pentru a crea o aşa-numită "hartă alimentară" - arătând modul în care preferinţa participanţilor pentru grupuri de alimente şi arome specifice este influenţată de variante genetice similare.
 
Harta relevă trei grupuri principale de alimente care au în comun o componentă genetică similară. Un grup este alcătuit din alimente bogate în calorii şi foarte gustoase, cum ar fi carnea, lactatele şi deserturile; un alt grup este format din alimente cu gust puternic care sunt cunoscute ca fiind "dobândite", inclusiv alcoolul şi legumele picante; iar un al treilea grup conţine alimente cu conţinut caloric scăzut, cum ar fi fructele şi legumele.
 

Legătura dintre gust şi sănătate

 
Mai mult, cercetătorii au descoperit că cele trei grupuri de alimente au în comun şi gene cunoscute ca fiind asociate cu trăsături distincte de sănătate. De exemplu, alimentele foarte gustoase sunt influenţate de aceleaşi variante genetice legate, de asemenea, de obezitate şi de niveluri mai scăzute de activitate fizică. O preferinţă mai mare pentru fructe şi legume este influenţată de aceleaşi variante care sunt legate de niveluri mai ridicate de activitate fizică. Cu alte cuvinte, dacă iubeşti carne, lactatele şi dulciurile, tinzi să faci mai puţin sport şi să ai kilograme în plus. 
 
 
Cu toate acestea, echipa a fost surprinsă să descopere diferenţe genetice între subgrupurile de alimente din cadrul aceleiaşi categorii. De exemplu, ei se aşteptau ca variantele genetice legate de preferinţa pentru legume să fie consecventă pentru toate tipurile de legume, ceea ce înseamnă că persoanele cărora le place o legumă anume, le-ar plăcea toate, dar genele i-au contrazis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici