- Home
- Social
- (17.07.2021, 22:00)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce a avut România record de decese în 2019-2020? Preşedintele INS devoalează motivul. Ce ne aşteaptă în perioada următoare
- Tudorel Andrei: „Haideţi să ne uităm la vârsta medie a femeii la prima naştere şi la toate naşterile. Dacă la începutul anilor 90 era în jur de 22 de ani, acum s-a dus aproape de 30 de ani”.
- Tudorel Andrei: „S-a schimbat foarte mult modelul cultural şi din perspectiva de a avea un copil în cadrul sau în afara căsătoriei”.
- Tudorel Andrei, despre piramida vârstei la români: „O bază foarte gingaşă, firavă. Este sub forma unei ciuperci”.
Urmărește
12117 afișări
De ce România a avut record de decese în 2019-2020?
Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS) vorbeşte despre piramida vârstei la români, despre care spune că este una firavă.
Invitatul lui Bogdan Nicolae explică şi motivul – exceptând contextul pandemic – pentru care în 2019-2020 ţara noastră a înregistrat record de decese.
Ce spune preşedintele INS despre schimbarea contextului cultural şi despre ce ar trebui să înveţe România din modelul Franţei şi cel al Marii Britanii care încurajează o politică pro-natalitate?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Tudorel Andrei, despre piramida vârstelor la români: „Mult mai importantă este echilibrarea populaţiei pe cele trei grupuri de vârstă”
„Să ştiţi că în zona de demografie, în viziunea mea, două aspecte sunt foarte importante. Pe de-o parte este acest număr al populaţiei, dar mult mai importantă este echilibrarea populaţiei pe cele trei grupuri de vârstă. Atâta timp cât se deteriorează foarte mult raportul de dependenţă sau raportul de îmbătrânire, este un lucru nu tocmai plăcut.”
Bogdan N.: Cum ar arăta acum piramida vârstelor la români?
T. Andrei: O bază foarte gingaşă, firavă. Este sub forma unei ciuperci. 180.000 la bază. Gândiţi-vă că avem „decreţeii” – cei de vârstă 50+, 55, 60. În anul 1966, România a avut peste 500.000 de naşteri şi apoi urmează reducerea firească a vârfului piramidei.”
Tudorel Andrei: „Va urma o perioadă în care vom avea un număr mai mic de decese”
„A fost şi o cauză obiectivă, legată de COVID, dar nu a fost numai aceasta. Gândiţi-vă că am început să culegem peste vârsta de 75 de ani, persoanele născute în perioada 46-55. Şi în mod firesc au ajuns la o anumită vârstă şi a urmat în mod natural decesul. Probabil că va urma o perioadă în care vom avea un număr mai mic de decese, că avem un număr mai mic de naşteri ‘56-66, dar gândiţi-vă ce se va întâmpla după anul 2030”, explică invitatul lui Bogdan Nicolae.
„În 30 de ani, Franţa şi-a crescut populaţia rezidentă cu aproape 9.000.000”
Cât de importantă este puterea economică a unei ţări pentru a încuraja politica pro-natalitate? Ce îi trebuie României pentru a pune bazele unei asemenea politici, bazate pe stimularea unui număr cât mai mare de copii într-o familie? Care a fost ingredientul care i-a făcut pe francezi, într-o familie normală, să aibă 3-4 copii? Ce s-a schimbat în cadrul modelului cultural, astfel încât foarte mulţi copii se nasc în afara căsătoriei?
„Probabil va fi cel mai greu de echilibrat dinamica populaţiei dintr-un motiv foarte simplu. E vorba de un model cultural în care familia să aibă mai mult de doi copii. Va fi greu de acceptat în actualele condiţii economice, în actualul mod de viaţă pe care îl vede fiecare familie. Să nu uităm că, pentru a păstra populaţia la nivelul actual, fiecare femeie în perioada fertilă trebuie să aibă 2,1 copii. Or, în această perioadă noi avem în jur de 1,6 şi din păcate – şi spun din păcate în context european – e una dintre cele mai mari rate la nivel european. Deci ceea ce se întâmplă la noi, se întâmplă în majoritatea ţărilor europene. Excepţia să ştiţi că este Franţa. Şi nu întâmplător Franţa, în cei 30 de ani şi-a crescut populaţia rezidentă şi pe cale naturală şi prin emigraţie cu aproape 9.000.000. Dar este o excepţie.
Bogdan N: Ce a condus la această excepţie? Care a fost ingredientul care i-a făcut pe francezi, într-o familie normală, să aibă 3-4 copii?
T. Andrei: Economia le-a permis, începând cu anii ‘60 o politică pro-natalitate, nu bazată pe interdicţia avortului, ci bazată pe stimularea unui număr cât mai mare de copii într-o familie. Ori puterea economică le-a permis o asemenea abordare pe o perioadă lungă de timp. Nu putem avea o asemenea strategie cu stimulente acordate pe o perioadă foarte scurtă. Aici trebuie o continuitate pe o perioadă lungă, cu măsuri clare şi care să nu fie schimbate. Francezii au mers pe strategie. E un model. Un alt model este cel al Marii Britanii, care nu s-a bazat neapărat pe subvenţii de la stat pentru a creşte natalitatea, ci prin dezvoltarea mediului economic şi atragerea de imigranţi. Marea Britanie iarăşi a asigurat un spor al populaţiei rezidente pe parcursul ultimilor 30 de ani.”
Tudorel Andrei: „Haideţi să ne uităm la vârsta medie a femeii la prima naştere şi la toate naşterile”
„Vom observa că a crescut foarte mult. Dacă la începutul anilor ‘90 era în jur de 22 de ani, acum s-a dus aproape de 30 de ani. Atât la prima naştere, cât şi la toate naşterile. Practic, femeia decide la o vârstă mult mai înaintată să aibă primul copil sau să aibă mai mulţi copii”, explică Tudorel Andrei.
Tudorel Andrei: „Sunt foarte mulţi copii născuţi în afara căsătoriei!”
„Altceva este interesant, să ştiţi! Sunt foarte mulţi copii născuţi în afara căsătoriei. Dacă o să vă uitaţi în statisticile din Anuarul Statistic, veţi observa că s-a schimbat foarte mult modelul cultural şi din perspectiva de a avea un copil în sau în afara căsătoriei. Foarte surprinzător este că acest model îl regăsim chiar şi în mediul rural, care de regulă este un model mult mai conservator care acceptă mult mai greu o asemenea situaţie. Este de altfel un model european.
În familiile din Europa sunt destul de multe asemenea situaţii. Cum de altfel, e puţin surprinzător numărul de naşteri la copiii, ca să nu spun femeile care au mai puţin de 15 ani. Din păcate, aici se pot calcula aceste procente. Ceea ce este o situaţie neplăcută”, conchide Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe