De ce să citeşti zilnic bebeluşilor de 12 luni şi mai mici - studiu

Un studiu recent derulat de către Şcoala de Medicină Joan C. Edwards din cadrul Universităţii Marshall arată că lectura zilnică poate îmbunătăţi dezvoltarea limbajului la copiii de 12 luni şi mai mici.

Urmărește
1342 afișări
Imaginea articolului De ce să citeşti zilnic bebeluşilor de 12 luni şi mai mici - studiu

FOTO Baby Center/Twitter

Studiul publicat în Journal of the American Board of Family Medicine a analizat dezvoltarea limbajului la copiii mici şi a constatat că sugarii cărora li se citeşte consistent în fiecare zi (măcar o cărticică pe zi) au avut o  îmbunătăţire a scorurilor lingvistice încă de la vârsta de nouă luni. 
 
În cadrul acestui studiu, părinţii au primit un set de 20 de cărţi pentru copii, alese special de cercetători pentru a sprijini dezvoltarea timpurie a limbajului la copiii mici. Cărţile erau, de asemenea, interactive şi includeau suporturi tipărite. Familiile au fost de acord să le citească sugarilor lor cel puţin o dată pe zi. 
 
 „O carte în fiecare zi este un obiectiv uşor de încercat pentru familiile cu bebeluşi. Am văzut că există o îmbunătăţire măsurabilă în ceea ce priveşte vorbirea şi înţelegerea înainte de împlinirea vârstei de un an”, a declarat Adam M. Franks, doctor în Medicină, profesor de Şănătate familială şi comunitară la Joan C. Edwards School of Medicine şi autor corespondent al studiului.
 
„În timp ce echipa noastră este încântată de descoperirile noastre, adevăraţii câştigători sunt copiii participanţi şi familiile, care au beneficiat de experienţa de co-lectură prin participarea lor la proiect”, mai spune Franks. 
 
În timp ce autorii speră să completeze acest studiu pentru a găsi mai multe cercetări în dezvoltarea limbajului, cercetările anterioare indică deja că într-adevăr, comunicarea este esenţială pentru a ajuta copilul să dezvolte abilităţi lingvistice bune. 
 
Într-un articol scris pentru Associated Press în 2016, Catherine E. Laing, profesoară de Lingvistică, a scris că „bebeluşii încep să înveţe limbajul ascultând mai întâi nu cuvintele individuale, ci ritmul şi intonaţia fluxului de vorbire - adică schimbările dintre tonurile înalte şi joase, precum şi ritmul şi intensitatea silabelor în vorbire. Părinţii exagerează adesea aceste caracteristici atunci când vorbesc cu sugarii lor, iar acest lucru este important pentru învăţarea timpurie a limbajului la copii”. Specialista a adăugat că nou-născuţii sunt pregătiţi să înceapă să înveţe limba care îi înconjoară. Totul ţine de disponibilitatea şi intenţia părinţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici