De ce scade şomajul şi ce “trucuri” folosesc patronii pentru a masca disponibilizările colective?

Din statisticile oficiale rezultă că din martie şi până în septembrie, numărul de şomeri a scăzut cu peste 90.000 de persoane. Aceleaşi date arată şi că numărul de disponobilizări în primele noua luni ale anului a fost de aproape 239.000, din care peste 30.000 s-au făcut prin concedieri colective. În condiţiile în care numărul şomerilor angajaţi este cu mult mai mic decât al celor nou intraţi în statistici, cum este posibil ca rata şomajului să scadă de la lună la lună?

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului De ce scade şomajul şi ce “trucuri” folosesc patronii pentru a masca disponibilizările colective?

De ce scade şomajul şi ce “trucuri” folosesc patronii pentru a masca disponibilizările colective? (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Deşi autorităţile de la Bucureşti se laudă că România are una dintre cele mai mici rate ale şomajului din ţările UE, indicatorul fiind cu mult sub media europeană, piaţa muncii este departe de a-şi fi revenit, iar patronii nu numai că nu fac angajări, dar continuă să dea afară, într-un ritm mai redus, ce-i drept, faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, sindicatele spun că în România, la ora actuală, numărul celor care nu au un loc de muncă se ridică la aproape un milion, indiferent de ce spun cifrele oficiale.
Prima explicaţie pentru acest paradox este că o parte din şomerii înregistrati la ANOFM în prima perioadă a crizei, sfârşitul lui 2008, începutul lui 2009, au ieşit din statistici. Şi nu pentru că şi-ar fi găsit un loc de muncă, ci pentru că după un an, aceştia sunt scoşi automat şi nu mai primesc indemnizaţie de şomaj.
Citeşte mai multe despre şomaj pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici