- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.05.2017, 14:49)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De ce sunt doar două fotografii cu victime în urma atentatului de la Manchester. Explicaţia unui psiholog criminalist
În urma atentatului din Manchester au apărut public doar două fotografii cu morţii, motiv de discuţie şi speculaţii. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, explică pentru MEDIAFAX, că poate să fie o decizie care să nu afecteze turismul, dar vorbeşte şi despre ce înseamnă în prezent trucarea pozelor.
Urmărește
19858 afișări
De ce sunt doar două fotografii cu victime în urma atentatului de la Manchester. Explicaţia unui psiholog criminalist
Faptul că există doar două fotografii în care victimele se văd întinse pe jos, în urma atacului din Manchester, a ridicat semne de întrebare. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a declarat pentru MEDIAFAX, că fie a fost o decizie luată rapid, fie vorbim despre panica instalată şi faptul că oamenii au preferat să fugă din zonă, în loc să filmeze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
”În media au apărut puţine imagini fie pentru că atentatul terorist a avut loc într-o zonă unde nu exista nicio cameră de supraveghere, atentatorul studiind din timp acea zonă, fie pentru că media şi specialiştii în securitate au decis să nu publice astfel de imagini terifiante, care pot transmite un sentiment de panică, care pot aduce grave prejudicii atât oraşului Manchester, cât şi Regatului Unit cu totul. Gândiţi-vă că vara începe sezonul turistic, iar Turcia este cel mai bun exemplu, unde, din cauza atentatelor teroriste, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, ceea ce a adus pierderi uriaşe pentru bugetul ţării”, a declarat Tudorel Butoi, pentru MEDIAFAX.
Acesta spune că în astfel de situaţii este greu de crezut ca martorii să mai stea să filmeze, să fotografieze, ”pentru că instaurarea panicii şi nesiguranţei te fac să fugi cât poţi de tare”.
Cu toate acestea rămâne întrebarea: de ce în ultimele 12 ore au apărut doar două fotografii în care se văd morţii în zona Arenei Manchester. Asta în condiţiile în care, în ultimii ani, la atentate similare, au apărut mii de clipuri video şi de fotografii.
O altă explicaţie ar fi tocmai încercarea de a proteja copiii, care au căzut victimele atacului de noaptea trecută.
”Astfel de dispozitive explozive nu se fac în parc, se fac în subsoluri, în beciuri, în ateliere, în mansarde, în zone ascunse, dar despre existenţa cărora ştiu cel puţin 5-6 oameni. Iar dacă nu ai reţea informativă în grupurile acestea extremiste, poţi să ai un atentat oricând şi oriunde. La ora actuală este imposibil să anticipezi şi să stopezi o astfel de activitate dacă nu ai reţea informativă în mediile respective”, a mai spus Tudorel Butoi.
Întrebat despre cele două fotografii apărute pe site-urile internaţionale, psihologul criminalist spune că una dintre ele descrie o cercetare la faţa locului ”la câtva timp după producerea atentatului. Ceea ce înseamnă că persoanele prezente la faţa locului în momentul exploziei au degajat demult terenul, au plecat. (...) Se văd persoanele decedate, rănite, întinse pe jos, se văd resturile rezultate ca urmare a producerii deflagraţiei, se văd urmele de sânge, se vede cum personalul medical acordă primul ajutor. În astfel de situaţii, singurii care rămân în locul unde se produce un atentat terorist, o explozie, sunt doar cei răniţi grav, cei care nu se mai pot deplasa sub nicio formă şi cei care au suferit răni fatale”.
Cât priveşte autenticitatea pozelor, Tudorel Butoi a afirmat că tehnologia a ajuns la un nivel la care se poate truca absolut orice.
”În ceea ce priveşte trucajul fotografic, vă garantez că, în prezent, se poate truca absolut orice. Chiar şi o nouă expediţie pe Lună se poate truca, pui într-o imagine cosmonauţii, luna, naveta şi mai rămâne să anunţi că s-a făcut o nouă aselenizare şi gata. De aceea, eu am mari rezerve vizavi de întrebuinţarea mixurilor audio, video şi foto ca mijloace de probă. Ele ar trebui să rămână nişte elemente secundare în probatoriu”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Tudorel Butoi.
Potrivit datelor oficiale, 22 de oameni au murit şi 59 au fost răniţi în atentatul de pe Arena Manchester, produs în timpul unui concert.
Citeşte şi: FOTO Cluj-Napoca: Două chioşcuri de peste 65.000 de euro, instalate în oraş. PSD cere control
Citeşte şi: OUG 79 privind managerii de spitale, adoptată. PNL: Tovarăşii înving în sistemul de sănătate
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe