De ce vor procurorii încă un mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiţă / Tribunalul Prahova a stabilit DATA la care va da o decizie

Procurorii DNA Ploieşti cer arestarea în lipsă pentru Sebastian Ghiţă într-un nou dosar, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta. UPDATE: Tribunalul Prahova a stabilit data la care se va pronunţa în privinţa eliberării unui nou mandat de arestare în lipsă.

Urmărește
6595 afișări
Imaginea articolului De ce vor procurorii încă un mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiţă / Tribunalul Prahova a stabilit DATA la care va da o decizie

De ce vor procurorii încă un mandat de arestare în lipsă pentru Sebastian Ghiţă

UPDATE Tribunalul Prahova se va pronunţa în 14 martie în privinţa solicitării DNA de emitere a unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Prahova urma să ia în discuţie luni emiterea unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, însă instanţa a mai cerut anumite documente.

Din acest motiv, Tribunalul Prahova se va pronunţa abia pe data de 14 martie.

Tot luni, Curtea de Apel Ploieşti urmează să se pronunţe în privinţa X , şi a administratorului Asesoft, Cristian Anastasescu - cercetaţi în acelaşi dosar alături de Ghiţă - în cazul cărora DNA a contestat controlul judiciar.

În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiţă, procurorii DNA Ploieşti cer arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenţii contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta.

"În perioada 2007 - 2014, Ghiţă Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanţii SC Siveco România SA şi a primit, în mod indirect de la aceştia suma de 22.872.321,21 lei (bani însuşiţi), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiţi pentru creşterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. şi S.C. Teamnet International S.A., pentru aceasta din urmă şi în scopul determinării reprezentanţilor Băncii Mondiale să achiziţioneze acţiuni la acest agent economic şi să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), cu sprijinul reprezentanţilor/angajaţilor S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. şi S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relaţii comerciale între S.C. Siveco Romania S.A. şi societăţile comerciale menţionate respectiv, constând în achiziţionarea fictivă de servicii IT, promiţând în schimb că îşi va exercita influenţa asupra factorilor decizionali şi funcţionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, CNAS, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Consiliului Judeţean Tulcea, Consiliului Judeţean Braşov, respectiv promiţând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniştrii Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Zsolt Nagy şi Valerian Vreme, miniştrii sănătăţii Eugen Nicolaescu şi Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii şi derulării în bune condiţii (fără impedimente la acordarea plăţilor) a contractelor finanţate din fonduri publice încheiate cu SC Siveco România SA", se arată într-un document din dosarul procurorilor.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălarea banilor în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat, în noul dosar penal instrumentat de DNA Ploieşti în care procurorii au cerut arestarea în lipsă. Tribunalul Prahova urmează să ia o decizie în acest caz.

Unul dintre argumentele aduse de procurorii în cererea de arestare preventivă se referă la faptul că acesta se sustrage mai multor anchete în curs şi unul alt mandat de arestare. Surse din sistemul judiciar sunt de părere că Sebastian Ghiţă ar fi fugit într-o ţară cu care România nu are acord de extrădare, existând suspiciunea că ar avea protecţia unor instituţii ale statului. Pe de altă parte, surse din rândul celor care îl caută susţin că acesta ar fi în România. Familia lui Sebastian Ghiţă nu doreşte să îl dea dispărut, soţia lui fiind audiată de mai multe ori, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Sebastian Ghiţă a fost pierdut, în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016, de poliţiştii care îl filau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi că un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme. Pe de altă parte, surse apropiate anchetei spun că nu se punea problema urmăririi în trafic, de organele de cercetare penală fiind solicitate interceptarea acestuia şi monitorizarea în puncte fixe. Mai mult, ultimul loc în care a fost văzut Sebastian Ghiţă a fost evenimentul SRI.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă a fost emis un mandat de arestare în lipsă, după ce a încălcat măsura controlului judiciar, fiind dat în urmărire naţională şi internaţională.

În noul dosar în care este vizat Sebastian Ghiţă sunt cercetaţi sub control judiciar cumnatul acestuia, Cristian Anastasescu, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat şi x, director Teamnet Group, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici