- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (25.11.2019, 15:12)
- Vasile Magradean
De la copaci inteligenţi, până la acoperişuri verzi şi pereţi verticali pentru clădiri. Ce vor clujenii în oraşul lor
Proiecte privind plantarea unor copaci inteligenţi, construirea de pereţi verticali pentru clădiri sau realizarea unui perete legal pentru artă stradală au primit cele mai multe voturi din partea clujenilor. Când s-a lansat ideea, în 2017,clujenii propuneau o tiroliană şi WC-uri publice automatizate.
Urmărește
1079 afișări
De la copaci inteligenţi, până la acoperişuri verzi şi pereţi verticali pentru clădiri. Ce vor clujenii în oraşul lor
Clujenii au votat 15 proiecte în proiectul de bugetare participativă lansat de Primărie.
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că sunt şi proiecte care pot fi finanţate cu sume mici, de câteva mii de euro.
„Luni s-a încheiat finalizarea votării în procesul de bugetare participativă al Primăriei Cluj-Napoca fiind aprobate 15 proiecte care vor primi finanţare din bugetul local pe anul viitor. Cele mai multe voturi – 428 - le-a obţinut proiectul <Aer curat la Cluj>, care prevede plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul, astfel încât să se elimine poluanţii prezenţi în aer, copaci inteligenţi pentru purificarea aerului, faţade verzi sau pereţi verticali pentru clădiri sau garduri vii între străzi şi trotuare. Acesta este evaluat la 150.000 de euro. Alte proiecte se referă la realizarea unui perete legal pentru artă stradală, care ar costa 2.000 de euro, sau construirea de acoperişuri şi faţade verzi, evaluat tot la 150.000 de euro”, au spus reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Alte proiecte prevăd instalarea unor semafoarte inteligente pentru maşini în intersecţiile unde tramvaiul trece prin mijlocul rondului verde, dar şi o minirampă din ciment pentru zona cartierului Mărăşti unde să se poată practica skateboardingul indiferent de vreme.
Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se transformă în realitate.
„Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. Iar locuitorii municipiului Cluj-Napoca votează pe un site dedicat aceste proiecte iniţiate de concetăţenii lor”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.
În primul an în care clujenii au putut decide proiectele oraşului, oamenii au propus, printre altele, o tiroliană, telegondolă, WC-uri publice automatizate, baie publică sau un Muzeu al Figurilor de Ceară. Unul dintre primele proiecte depuse se referea la introducerea unei zile de muncă la fiecare 365 de zile, obligatorie, în folosul comunităţii pentru fiecare locuitor al oraşului. Un alt clujean propunea construirea unei tiroliene din cartierul Bună Ziua care să îl transporte până în centrul oraşului, iar un altul se referea la înfiinţarea de toalete publice care îşi fac singure, automatizat, curăţenia şi dezinfectarea.
Totodată, printre proiectele finanţate în 2018 s-au numărat mansardarea unor şcoli, creşterea siguranţei pietonale la treceri de pietoni prin instalarea de indicatoare rutiere luminoase permanente, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului sau trotinete electrice în sistem de închiriat, etc.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe