De la copaci inteligenţi, până la acoperişuri verzi şi pereţi verticali pentru clădiri. Ce vor clujenii în oraşul lor

Proiecte privind plantarea unor copaci inteligenţi, construirea de pereţi verticali pentru clădiri sau realizarea unui perete legal pentru artă stradală au primit cele mai multe voturi din partea clujenilor. Când s-a lansat ideea, în 2017,clujenii propuneau o tiroliană şi WC-uri publice automatizate.

Urmărește
1079 afișări
Imaginea articolului De la copaci inteligenţi, până la acoperişuri verzi şi pereţi verticali pentru clădiri. Ce vor clujenii în oraşul lor

De la copaci inteligenţi, până la acoperişuri verzi şi pereţi verticali pentru clădiri. Ce vor clujenii în oraşul lor

Clujenii au votat 15 proiecte în proiectul de bugetare participativă lansat de Primărie.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că sunt şi proiecte care pot fi finanţate cu sume mici, de câteva mii de euro.

„Luni s-a încheiat finalizarea votării în procesul de bugetare participativă al Primăriei Cluj-Napoca fiind aprobate 15 proiecte care vor primi finanţare din bugetul local pe anul viitor. Cele mai multe voturi – 428 - le-a obţinut proiectul <Aer curat la Cluj>, care prevede plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul, astfel încât să se elimine poluanţii prezenţi în aer, copaci inteligenţi pentru purificarea aerului, faţade verzi sau pereţi verticali pentru clădiri sau garduri vii între străzi şi trotuare. Acesta este evaluat la 150.000 de euro. Alte proiecte se referă la realizarea unui perete legal pentru artă stradală, care ar costa 2.000 de euro, sau construirea de acoperişuri şi faţade verzi, evaluat tot la 150.000 de euro”, au spus reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Alte proiecte prevăd instalarea unor semafoarte inteligente pentru maşini în intersecţiile unde tramvaiul trece prin mijlocul rondului verde, dar şi o minirampă din ciment pentru zona cartierului Mărăşti unde să se poată practica skateboardingul indiferent de vreme.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se transformă în realitate.

„Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. Iar locuitorii municipiului Cluj-Napoca votează pe un site dedicat aceste proiecte iniţiate de concetăţenii lor”, au explicat reprezentanţii municipalităţii.

În primul an în care clujenii au putut decide proiectele oraşului, oamenii au propus, printre altele, o tiroliană, telegondolă, WC-uri publice automatizate, baie publică sau un Muzeu al Figurilor de Ceară. Unul dintre primele proiecte depuse se referea la introducerea unei zile de muncă la fiecare 365 de zile, obligatorie, în folosul comunităţii pentru fiecare locuitor al oraşului. Un alt clujean propunea construirea unei tiroliene din cartierul Bună Ziua care să îl transporte până în centrul oraşului, iar un altul se referea la înfiinţarea de toalete publice care îşi fac singure, automatizat, curăţenia şi dezinfectarea.

Totodată, printre proiectele finanţate în 2018 s-au numărat mansardarea unor şcoli, creşterea siguranţei pietonale la treceri de pietoni prin instalarea de indicatoare rutiere luminoase permanente, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului sau trotinete electrice în sistem de închiriat, etc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oameni,
protecte,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici