„Ministerul Sănătăţii va analiza, în perioada imediat următoare, situaţia fiecărei unităţi sanitare care nu a fost preluată de către autorităţile locale. După ce va fi analizat fiecare caz în parte, MS va decide asupra oportunităţii de a menţine servicii medicale acolo unde comunitatea nu doreşte acest lucru”, a declarat ministrul Sănătăţii Cseke Attila.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii precizează, luni, într-un comunicat, că 284 spitale au fost deja trecute în administrarea consiliilor judeţene şi a primăriilor, adică peste 76 la sută. În 19 judeţe procesul de descentralizare a fost finalizat.
Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Nemţ, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea şi municipiul Bucureşti.
Până luni erau două judeţe care au anunţat că ar fi probleme în preluarea spitalelor, respectiv Bacău şi Vaslui.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a reafirmat, luni, în videoconferinţa cu autorităţile locale că procesul de descentralizare reprezintă posibilitatea de eficientizare a sistemului sanitar.
Ministrul a mai spus că arieratele realizate de către spitale până la data de 31 martie 2010 vor fi achitate de la bugetul de stat la prima rectificare bugetară, aşa cum prevede legea, astfel că acest aspect nu trebuie să reprezinte un motiv de a refuza preluarea unităţilor sanitare, adaugă MS.