În timpul şedinţei de judecată, reprezentanţii Metrorex au cerut instanţei să declare greva ilegală şi să dispună încetarea protestului, întrucât au fost încălcate prevederile legale care stabilesc că trebuie asigurată o treime din activitatea normală a regiei ţinând cont de asigurarea nevoilor societăţii.
Avocatul sindicaliştilor a susţinut că Metrorex are buget aprobat pe 2009, însă reprezentanţii regiei au refuzat să negocieze cu liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) şi să discute despre orice creştere salarială, deşi, potrivit unei adrese din luna august a ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, în acest an societatea a avut un profit de 33%.
El a mai susţinut că activitatea normală a Metreorex nu se referă doar la transportul de călători, ci şi la întreţinerea şi repararea garniturilor de tren, precum şi a căii ferate.
Avocatul a adăugat că nu se putea diminua activitatea prin reducerea numărului de trenuri în circulaţie, pentru că s-ar fi aglomerat staţiile, iar numărul mare de călători ar fi putut duce la accidente.
Potrivit legii, după ce instanţa declară greva drept ilegală, angajaţii de la metrou sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.
Angajaţii de la Metrorex au intrat, marţi, în grevă generală, pe termen nelimitat, cerând o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat la 1 noiembrie.