De pe terenul de handbal la altar. Preotul singurei abaţii cisterciene din România, fost handbalist

  • Preotul singurei abaţii cisterciene din România este un fost handbalist de divizia A şi coleg de clasă cu Klaus Iohannis.
  • Puţini ştiu că în spatele hainelor preoţeşti ale lui „Herr Pfarrer”se află un fost sportiv de performanţă.
  • Despre Iohannis spune că era singurul care ridica mâna la două materii.
Urmărește
1002 afișări
Imaginea articolului De pe terenul de handbal la altar. Preotul singurei abaţii cisterciene din România, fost handbalist

Sursă foto: Facebook/Consiliul Judeţean Sibiu

Michael Reger este cunoscut în judeţul Sibiu drept preotul evanghelic care slujeşte în fosta abaţie a ordinului cistercian, ridicată în Cârţa, începând cu anul 1202. În comuna aflată pe malul stâng al Oltului, cunoscută şi sub denumirea de Cârţa Săsească, Kierz - în dialectul săsesc, Kerz - în germană şi Kerc - în maghiară, majoritatea sătenilor îi spun preotului Reger „Herr Pfarrer”, adică „domnul părinte”.

În spatele hainelor preoţeşti se află un fost sportiv de performanţă, temut pentru puterea şi precizia aruncărilor la poartă, pe care, cu multă uşurinţă, le făcea cu mâna stângă.

Cei aproape 2 metri înălţime şi alura sportivă îi confirmă din plin statutul de fost jucător de handbal care, între 1981 şi 1987 a evoluat la ”Independenţa – Carpaţi Mârşa”, echipă cu care a ajuns în diviza „A”.

„În 1983 am luat locul III la „Cupa României” şi locul IV în Campionatul Naţional de Handbal. A fost cel mai bun an al echipei”, îşi aminteşte Michael Reger.

Născut în localitatea Roşia, judeţul Sibiu, fostul jucător de handbal devenit preot, a studiat la Sibiu, unde a fost coleg de clasă cu Klaus Werner Iohannis, cel care, la rândul său, avea să devină profesor, inspector şcolar general, primar al Sibiului şi preşedinte al României: „Am fost colegi începând cu clasa a V-a, prima dată la Şcoala nr. 3, apoi, la Şcoala nr. 2, dar şi la Liceul „Brukenthal”. Klaus era foarte bun la fizică şi la matematică. A fost un elev cu adevărat excepţional. Era singurul care ridica mâna la aceste materii şi spunea profesorului: <Dacă-mi permiteţi, eu am o metodă mai elegantă de rezolvare a problemei>. Şi o rezolva în felul său”.

Pe diploma de Bacalaureat a lui Michael Reger a fost trecută, la absolvire, meseria „lăcătuş”. După liceu a efectuat stagiul militar şi, ulterior, a devenit jucător la „Independenţa – Carpaţi Mârşa”, echipă care funcţiona pe lângă Întreprinderea de Construcţii Maşini Mârşa, un colos industrial cu peste 10.000 de angajaţi: „Am fost încadrat ca lăcătuş şi aveam un salar de 1.958 lei. Nu lucram în producţie, ajungeam în fabrică doar în zilele de salariu.”

La echipă a avut colegi care au făcut istorie în handbalul românesc: Ştefan Birtalan (devenit campion mondial), Werner Stöck (campion mondial şi olimpic, ulterior antrenor în RFG), Gavril Kicsid (campion olimpic) şi Aihan Omer, handbalist de origine tătară ce avea să ajungă antrenor al naţionalei de handbal masculin a României.

Ultimele meciuri le-a jucat la echipa din Copşa Mică, între 1987 şi 1988, după care a luat o decizie radicală: să devină preot.

„Am dat examen la Institutul Teologic din Sibiu şi, după cinci ani de facultate, un an ca diacon şi două examene finale grele, am devenit preot evanghelic. Din 1995 sunt preot în Cârţa.”

Din casa parohială, Michael Reger îşi rezumă, simplu, viaţa: „Ca sportiv, am funcţionat după deviza Jocurilor Olimpice „Citius, Altius, Fortius” – mai rapid, mai înalt, mai puternic. Asta mi-a fost mentalitatea atunci. Când am devenit preot, mi-am spus: Suntem toţi fraţi şi surori. Nimeni nu rămâne în spate.”

Sunt aproape trei decenii de când abaţia cisterciană este vegheată de Michael Reger, un preot sas înalt, cu pas hotărât şi apăsat, care are întotdeauna o vorbă bună şi o pildă înţeleaptă pentru toţi cei care-i trec pragul. A legat destine, a botezat, şi-a călăuzit enoriaşii şi a redat pământului trupurile celor adormiţi. Este mândru de însemnătatea istorică a fostei abaţii cisterciene, a cărei poveste o împărtăşeşte miilor de turişti veniţi din toate colţurile lumii.

Acolo, în Cârţa, părintele Reger este omul pe care întreaga comunitate îl respectă şi îl preţuieşte.

„<Herr Pfarrer>, cel care cu mâna stângă lansa necruţător mingea în meciurile de handbal, iar cu cea dreaptă oferă binecuvântări enoriaşilor, ne demonstrează din plin că judeţul Sibiu are oameni şi locuri de poveste”, se arată într-o postare pe Facebook a Consiliului Judeţean Sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici