De vineri se circulă cu rovinietă electronică. Şoferii fără dovadă plătesc amenzi şi despăgubiri

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) introduce de la 1 octombrie rovinieta electronică, urmând ca şoferii fără documentele care atestă plata acesteia să achite despăgubiri în funcţie de tipul vehiculului, între 28 şi 1.210 euro, şi amenzi între 250 şi 4.500 lei.

Urmărește
1146 afișări
Imaginea articolului De vineri se circulă cu rovinietă electronică. Şoferii fără dovadă plătesc amenzi şi despăgubiri

CNADNR introduce vineri rovinieta electronică, şoferii fără dovadă vor plăti amenzi şi despăgubiri

Tot de la 1 octombrie CNADNR va introduce şi rovinieta valabilă trei luni, aplicat la toate categoriile de vehicule, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Tarifele rovinietei rămân neschimbate, iar cele achiziţionate deja îşi menţin valabilitatea până la data expirării.

Valoarea despăgubirii:

- autoturisme - 28 de euro,

- vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone - 96 de euro

- camioanele cu masa între 3,5-7,5 tone - 320 de euro

- camioanele cu masa între 7,5 şi 12 tone şi vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri - 560 de euro

- camioanele cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe - 720 de euro

- vehiculele cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe - 1.210 euro

Sumele provenite din despăgubiri vor fi venituri extrabugetare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă.

Valoarea amenzilor:

- autoturisme - între 250 şi 500 de lei

- vehiculele de marfă cu masa până la 3,5 tone - între 750 şi 1.200 lei

- vehicule cu masa maximă de 7,5 tone şi transport persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune - între 1.250 şi 1.750 lei

- vehicule cu masa maximă de 12 tone şi transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune - între 1.750 şi 2.250 lei

- vehicule cu masa mai mare de 12 tone şi trei axe - între 2.750 şi 3.000 lei

- vehicule cu masa mai mare de 12 tone şi patru axe - între 3.000 şi 4.000 lei

Rovinieta poate fi cumpărată de la orice subunitate CNADNR, de la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şi OMV, de la oficiile Poştei Române, de la Uniunea Naţională a Transportatorilor Rurieri Români, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj.

Pentru a achiziţiona rovinieta, conducătorul auto îi comunică operatorului, pe propria răspundere, numărul maşinii, tipul vehiculului şi perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce în calculator numărul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum şi categoria vehiculului, dar şi numele proprietarului. După achitarea tarifului, cumpărătorul primeşte un bon de casă sau factură, dacă solicită, în locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.

Plata este înregistrată automat în baza de date centrală CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică) şi este păstrată pe toată perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori.

Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate în baza CESTRIN, iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate operaţiunile au loc online, în doar câteva secunde. Odată identificat posesorul autoturismului filmat circulând fără rovinietă, i se va întocmi proces verbal şi trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.

CNADNR a selectat la începutul anului consorţiul Novensys Corporation/UTI Systems pentru a livra sistemul, valoarea contractului fiind de 35,96 milioane de lei, fără TVA.

Iniţial sistemul electronic de emitere şi control al rovinitei trebuia să intre în vigoare la 1 august, însă Guvernul a amânat data până la 1 octombrie din cauza numeroaselor contestaţii la licitaţia de selectare a firmei câştigătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici