- Home
- Social
- (10.12.2020, 12:05)
- Eduard Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, România se află la nouă luni de restricţii şi limitări ale drepturilor
- Se împlinesc nouă luni de urgenţă şi alertă în România
- Un raport al Avocatului Poporului arăta că au fost luate cele mai drastice măsuri din UE
- Azi este sărbătorită Ziua Internaţională a Drepturilor Omului
- Preşedintele Iohannis a transmis un mesaj cu această ocazie
Urmărește
1690 afișări
De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, România se află la nouă luni de restricţii şi limitări ale drepturilor
An de an, pe 10 decembrie, din 1948, sărbătorim Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În 2020, respectarea drepturilor fundamentale ale omului a devenit din ce în ce mai dificilă. Atât în lume, cât şi în România, unde se fac imediat nouă luni de când viaţa noastră s-a schimbat.
După două luni de urgenţă (perioada 16 martie-14 mai), România a trecut la jumătatea lunii mai la starea de alertă, care va continua cel puţin până pe 13 decembrie, când Guvernul interimar ar trebui să găseasă variantă constituţională prin care să o prelungească.
Într-un bilanţ întocmit de Avocatul Poporului, Renate Weber arăta că în ţară noastră au fost luate cele mai drastice măsuri în sensul restrângerii unor drepturi şi libertăţi, cu menţiunea că unele dintre ele au fost benefice pentru oprirea răspândirii virusului.
În plus, a fost cea mai lungă perioadă de restricţii dintre ţările membre UE şi aplicate cele mai multe amenzi - 310.000 amenzi în valoare de 120 milioane de euro, date doar în perioada stării de urgenţă şi declarate, ulterior, neconstituţionale.
Drepturile fundamentale afectate sau restricţionate în România, de la începutul epidemiei, sunt următoarele:
- dreptul la liberă circulaţie;
- dreptul la respectarea vieţii private şi de familie;
- inviolabilitatea domiciliului;
- dreptul la educaţie;
- libertatea de întrunire şi de asociere;
- dreptul la ocrotirea proprietăţii private;
- dreptul la grevă;
- libertatea economică.
Unde mai punem că România e zilele astea în mijlocul unui scandal de rasism după incidentul în care a fost implicat arbitrul de fotbal Sebastian Colţescu. Iar violenţa în familie rămâne o altă problemă serioasă cu care se confruntă societatea românească.
„Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este un prilej pentru ca fiecare dintre noi să reflecteze asupra rolului pe care îl poate avea în respectarea şi protejarea drepturilor celui de lângă noi, în responsabilitatea pe care trebuie să o manifestăm faţă de semenii noştri”, transmite Klaus Iohannis, preşedintele României.
„Ar fi bine să facem o legislaţie care să fie făcută nu doar aşa, în câteva zile, şi după o consultare şi cu specialişti, epidemiologi, specialişti în drept constituţional, în psihologie, în drepturile omului, aşa cum se face o legislaţie. Pandemia ar putea să mai dureze şi vreo doi ani. Şi mă întreb, în mod firesc, dacă prelungim starea de alertă încă doi ani? Răspunsurile acestea trebuie să le dea Parlamentul României. Legiferarea făcută cât mai transparent, cu dezbatere publică, îi ajută pe oameni să înţeleagă că o lege este bună pentru ei, că trebuie să o respecte pentru că este bună pentru ei. Pentru că doar respectarea legii de frica sancţiunilor nu cred că este o soluţie pe termen lung”, spune Renate Weber, Avocatul Poporului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36