Deaconu: Niciun sistem judiciar nu poate eroda întrebările asupra calităţii actului de justiţie

Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu consideră că niciun sistem judiciar naţional nu poate eroda întrebările cetăţenilor asupra calităţii actului de justiţie, a deciziilor judecătorilor şi mai ales a nivelului de exigenţă pe care cetăţenii europeni îl au faţă de instituţiile judiciare româneşti.

Urmărește
7 afișări

"Magistratul prin întreaga sa conduită trebuie să rămână responsabil în ochii justiţiei, în faţa justiţiei, să fie conştient că este supus continuu examenului critic al publicului", a declarat, luni, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, în cadrul conferinţei româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, organizată de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor.

În opinia sursei citate, responsabilitatea nu este doar a sistemului, ci este a fiecăruia dintre cei care lucrează în interiorul sistemului.

"O lege a răspunderii magistraţilor poate avea rol de responsabilizare a fiecărui magistrat şi implicit de creşterea încrederii cetăţenilor în membrii acestui corp profesional. Dar să nu ne aşteptăm la minuni, legile sunt făcute de oameni şi sunt puse în aplicare tot de oameni. O astfel de lege trebuie însoţită de o creştere a responsabilităţii fiecărui magistrat, de o regândire a sistemului Inspecţiei Judiciare, de unificarea practicei judiciare, de o transparenţă a activiăţii în justiţie astfel încât orice persoană să aibă, de exemplu, acces la motivele care l-au determinat pe un magistrat să ia o anumită hotărâre sau alta", a spus Deaconu.

El a susţinut că sunt şi câteva proiecte în acest sens, care dau speranţă că lucrurile se vor îndrepta.

"E nevoie de voinţă, iar această nu are cum, cred eu, să lipsească unei categorii de persoane atât de bine şcolite precum magistraţii. Am făcut aceste precizări pentru că mi se pare că, din când în când, e nevoie ca cineva să ţină oglinda ca sistemul să se vadă cum arată. Prea mult, uneori, ne gândim că nu e bine să spunem lucrurile pe nume, însă e bine ca ceea ce ajunge la magistraţi să fie vorbele celor care beneficiază de sistemul magistraţilor, pentru că ei sunt adevăraţii evaluatori a modului în care justiţia împarte dreptate pentru România", a afirmat consilierul prezidenţial.

Deaconu a menţionat faptul că România are un Mecanism de Cooperare şi Verificare încă de la momentul intrării în Uniunea Europeană.

"Cred eu că este nemeritat pentru români să aibă un astfel de sistem, iar responsabilitatea să ţină de o categorie de oameni, aşa cum am spus, atât de şcoliţi precum magistraţii. Lucrez în fiecare zi cu tinerii jurişti, care sunt pregătiţi la facultate, şi repet nu cred că aceasta este imaginea sistemului judecătoresc din România, se poate îmbunătăţii, dar fiecare dintre dumneavoastră cred că puteţi face mult mai mult, îndepăraţi pe cei care fac o imagine negativă întregului sistem", a mai spus Deaconu.

La conferinţa privind răspunderea magistraţilor au participat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Excelenţa Sa Henri Paul, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, preşedintele Uniunii franceze a Sindicatelor Magistraţilor, Christophe Regnard, preşedintele Curţii de Apel Pau şi fost membru al CSM din Franţa, Herve Grange, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din România şi membri ai asociaţiilor profesionale din România, judecători şi procurori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici