Deaconu: Nu ne putem ascunde în spatele unei legi imperfecte sau a unei independenţe funcţionale
Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu a susţinut, luni, în cadrul unei conferinţe privind răspunderea magistraţilor, că sistemul judiciar nu se poate ascunde la infinit în spatele unei legi imperfecte sau a unei independenţe funcţionale.
"Mi-am propus să vorbesc nu despre răspunderea magistraţilor, ci despre responsabilitatea magistraţilor. Consider că e mult mai important să previi ceva decât să repari. Dacă îmi permiteţi o comparaţie, nu mă interesează dacă un medic va răspunde după o operaţie greşită pe care mi-a făcut-o, ci mă interesează dacă a făcut acea operaţie responsabil", a afirmat consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, în cadrul conferinţei româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, organizată de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor.
Oficialul a arătat că înainte de a răspunde pentru hotărârile judecătoreşti emise, un magistrat trebuie să fie responsabil pentru importanţa rolului său în societate.
"Magistraţii trebuie să înţeleagă că obiectivul justiţiei trebuie să fie dorinţa oamenilor de a nu mai fi nevoiţi să apeleze la serviciile sale. Cel ce-şi caută dreptate în justiţie şi o obţine nu-şi va mai dori vreodată să ajungă să ceară ceea ce e al său. Cel ce pierde meritat în justiţie va fi descurajat să se mai adrese vreodată să ia ceea ce nu i se cuvine", a declarat consilierul prezidenţial.
Potrivit acestuia, de fiecare dată când se întâmplă invers, cel ce are dreptate nu-şi găseşte această dreptate în justiţie, iar cel ce nu are dreptate obţine nemeritat, graţie justiţiei, ceea ce nu i se cuvine, funcţia socială a justiţiei eşuează.
"Se vorbeşte tot mai des despre independenţa justiţiei şi a judecătorului, toate garanţiile legale oferite în sprijinul independenţei judecătorului trebuie dublate, însă, de un comportament de loialitate şi respect faţă de lege. Judecătorii trebuie să posede un echilibru interior, curaj, înţelegere a societăţii, dar şi erudiţie, altfel hotărârile lor nu vor inspira încredere în rândul justiţiabililor", a susţinut oficialul, subliniind faptul că, pentru a împărţi dreptate, trebuie în primul rând ca judecătorii înşişi să fie drepţi şi cinstiţi.
Consilierul a precizat că nu crede că se pot retroceda, prin hotărâri judecătoreşti, şosele, poduri sau alte asemenea căi de circulaţie, şi nici că se pot stabili prin hotărâri judecătoreşti salarii pentru întregi categorii de personal.
"Suntem cu toţii conştienţi de faptul că legea nu-i perfectă, dar atunci haideţi să o îmbunătăţim şi toţi laolaltă să facem ca această lege să fie perfectibilă. Nu ne putem ascunde la infinit în spatele unei legi imperfecte sau a unei independenţe funcţionale", a declarat Ştefan Deaconu.
La conferinţa privind răspunderea magistraţilor au participat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Excelenţa Sa Henri Paul, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, preşedintele Uniunii franceze a Sindicatelor Magistraţilor, Christophe Regnard, preşedintele Curţii de Apel Pau şi fost membru al CSM din Franţa, Herve Grange, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din România şi membri ai asociaţiilor profesionale din România, judecători şi procurori.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO