Dealerul Baghera, ARESTAT după un filaj de aproape un an. Cazul a plecat de la imagini cu ELEVI care par a fi consumat un drog rar, denumit Zombie

Două persoane au fost arestate la Câmpia Turzii, după un filaj de aproape un an, într-un dosar instrumentat de DIICOT şi BCCO Cluj. Unul dintre suspecţi este "Baghera", o persoană cu antecendente penale. Dosarul vine în contextul imaginilor cu elevi drogaţi, care par a fi consumat drogul K2/Zombie.

Urmărește
9710 afișări
Imaginea articolului Dealerul Baghera, ARESTAT după un filaj de aproape un an. Cazul a plecat de la imagini cu ELEVI care par a fi consumat un drog rar, denumit Zombie

Dealerul Baghera, ARESTAT după un filaj de aproape un an. Cazul a plecat de la imagini cu ELEVI care par a fi consumat un drog rar, denumit Zombie

În urma percheziţiilor domiciliare de zilele trecute, oamenii legii au găsit acasă la trei suspecţi 20 de grame de substanţe psihoactive, mai multe pungi tip zyp-lock goale, 2 cântare, un grinder, laptopuri şi telefoane mobile.

Localnicii din Câmpia Turzii spun însă că "afacerea" cu droguri este una înfloritoare. De altfel, cele trei persoane au intrat în atenţia procurorilor DIICOT încă din urmă cu un an, pentru că, spun autorităţile, la diferite intervale de timp, au procurat şi revândut produse cu efecte psihoactive.

În urma acţiunilor, doi suspecţi au fost arestaţi de către Tribunalul Cluj, fiind vorba despre Sergiu Sorin Scrob, zis Baghera, şi Răzvan Radu, zis Uscatu, ambii din Câmpia Turzii.

Principalii clienţi ai acestora erau minori. În ultimele luni, în municipiul Câmpia Turzii au apărut în spaţiul public imagini filmate cu diverşi tineri despre care se bănuieşte că s-ar fi aflat sub influenţa unor substanţe cu efecte psihoactive. După reacţiile tinerilor, s-a bănuit că ar fi vorba despre drogul Zombie, devenit popular în urmă cu câţiva ani, în Statele Unite.

Când canabinoidele sintetice atacă receptorii din creier, care mai apoi interacţionează cu dopaminele, pot cauza paralizia temporală a mâinilor şi picioarelor, dar atunci când drogul interacţionează cu serotonina îi poate face pe consumatori să se simtă precum nişte ,,zombie''.

Referitor la apariţia, în România, a aşa-numitului “drog Zombie”, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a anunţat vineri că din evaluările disponibile în România, nu rezultă existenţa unei substanţe psihoactive noi.

"Până în momentul de faţă nu au fost sesizate apariţii de noi substanţe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa din România", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit Agenţiei Antidrog, numărul total anual de substanţe noi care apar pe piaţă este în scădere faţă de anii de vârf (2014 şi 2015), dar numărul total de noi substanţe psihoactive rămâne ridicat. La sfârşitul anului 2017, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie monitoriza peste 670 de noi substanţe psihoactive, un număr dublu faţă de 2013, substanţe conţinând inclusiv canabinoizi sintetici noi şi opioide sintetice noi cu potenţă mare (în special derivaţi de fentanil).

Utilizarea canabinoidelor sintetice a avut efecte şi asupra comportamentului, inducând stări de paranoia, anxietate, atacuri de panică şi episoade psihotice. Împreună, toate aceste efecte au fost denumite ,,efectul zombie'' conform campaniei educaţionale K2/Zombie DC, din Washington DC.

,,Canabinoidele sintetice conţin substanţe chimice care nu ar trebui să intre în corpul uman'', spunea un specialist american.

În 2011, Drug Enforcement Administration (DEA), din Statele Unite ale Americii, a inclus pe lista substanţelor ilegale cinci compuşi descoperiţi în K2, pentru a putea reduce vânzările, însă fabricanţii au încercat să păcălească legislaţia prin înlocuirea cu alţi compuşi legali.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici