Decalaj important între România şi UE în privinţa bugetului alocat educaţiei

Publicat: 19 10. 2007, 12:51
Actualizat: 05 11. 2012, 16:13

Potrivit raportului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind starea învăţământului, , România avea disponibil pentru educaţie un buget de aproape cinci ori mai redus decât Olanda.

Trebuie remarcat şi faptul că România are o valoare a PIB per capita (la paritatea puterii de cumpărare) de numai 36,2% în comparaţie cu media UE 25.

Cheltuielile publice pentru educaţie se situează la un nivel constant în ultimii ani, în jurul a 8% din totalul cheltuielilor publice. România rămâne unul dintre puţinele state europene care orientează mai puţin de 10% spre acest sector. Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru educaţie (peste 95%) este asigurată de la /sau prin bugetul local.

În Europa sunt câteva state, precum Cipru, Malta, Marea Britanie, (date Eurostat – 2003) care au un nivel semnificativ al cheltuielilor din surse private.

Ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor pentru educaţie s-a menţinut, în anul 2006, la un nivel relativ constant în comparaţie cu anii precedenţi, de 73,75 la sută, cu excepţia învăţământului secundar superior şi post-secundar non-terţiar.