Decanul Baroului Alba, reţinut după ce a ajutat un om de afaceri să comită infracţiuni economice

Avocata Doinea Scutea, decanul Baroului Alba, a fost reţinută joi pentru 24 de ore, fiind acuzată că a ajutat pe un om de afaceri din Alba să comită mai multe infracţiuni economice, afirmă surse judiciare, Scutea fiind, de altfel, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, în alt dosar.

Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului Decanul Baroului Alba, reţinut după ce a ajutat un om de afaceri să comită infracţiuni economice

Decanul Baroului Alba, reţinut după ce a ajutat un om de afaceri să comită infracţiuni economice (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat joi că decanul Baroului Alba, avocatul Doina Scutea, a fost reţinut pentru 24 de ore, la propunerea procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia, şi se află în prezent în arestul Poliţiei Judeţene Alba, Scutea urmând să fie prezentată Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit surselor citate, Doina Scutea este acuzată că l-ar fi ajutat să comită mai multe infracţiuni economice pe omul de afaceri Dorel Tamaş, pe numele căruia Curtea de Apel Alba Iulia a emis, în 1 aprilie, un mandat de arestare preventivă în lipsă.

DNA anunţa, în 1 aprilie, că Dorel Cristian Tamaş este cercetat de procurorii anticorupţie pentru două infracţiuni de înşelăciune, din care una cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare, în formă continuată.

Potrivit sursei citate, în cursul anilor 2008 - 2009, Dorel Cristian Tamaş, administrator al SC Ardeleana SA Alba Iulia, a derulat operaţiuni comerciale care au conotaţie infracţională (falsuri, delapidare, înşelăciune, spălare de bani) în urma cărora a intrat în posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit în interes personal sau pentru funcţionarea societăţii.

Procurorii anticorupţie au stabilit că Dorel Cristian Tamaş "a indus în eroare reprezentanţii unei societăţi comerciale, ai unei bănci, cât şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, cauzându-le un prejudiciu de două milioane de euro şi 1.166.502 lei".

De asemenea, anchetatorii au stabilit că Dorel Tamaş şi-a însuşit fără drept din patrimoniul S.C. Ardeleana S.A. Alba Iulia suma totală de 2.747.292 de lei.

Astfel, prejudiciul cauzat se ridică la aproape trei milioane de euro.

"Pentru a disimula provenienţa ilicită a acestor sume, inculpatul a supus procesului de spălare de bani sumele de 2.047.292 lei şi 1.488.406,10 euro pe care le-a justificat cu titlu de plată a salariilor a doi angajaţi şi achitarea unui credit al SC Ardeleana SA", se arăta într-un comunicat al DNA.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis, în 1 aprilie, un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Dorel Tamaş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Alba, propunerea fiind făcută de DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, declara că instanţa a admis propunerea DNA -Serviciul Teritorial Alba Iulia şi a dispus emiterea, în lipsă, a unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Dorel Tamaş, pentru "săvârşirea unor infracţiuni de natură economică care au cauzat prejudicii mari".

Surse din cadrul anchetei declarau că în acest dosar, pe lângă omul de afaceri, sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi un notar public din Alba Iulia.

Dorel Tamaş, în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Alba, cu o avere de peste zece milioane de euro.

Tamaş a deţinut mai multe firme în Alba Iulia, printre care şi fabrica de încălţăminte Ardeleana, însă în ultimii ani şi-a lichidat cea mai mare parte a afacerilor.

Dorel Tamaş deţine şi Hotelul Continental din Cluj-Napoca, pe care în ultimii ani a încercat să îl vândă. Apropiaţii omului de afaceri spun că acesta s-a mutat împreună cu familia în Dubai, unde are proprietăţi.

Pe de altă parte, decanul Baroului Alba, Doina Scutea, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, la sfârşitul lunii ianuarie, fiind acuzat de infracţiuni de corupţie. În acel dosar a fost trimis în judecată şi fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba Anghel-Ştefan Bogin, un om de afaceri din Alba Iulia, un fost angajat al SRI şi un fost consilier în Ministerul IMM-urilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici