- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.01.2014, 18:23)
- Laura Mitran , Elvira Gheorghita
Decizia comasării liceelor Capsali şi Lipatti, neasumată. ISMB spune că a avizat propunerea Primăriei Sectorului 4
Elevi, părinţi, profesori şi foşti elevi de la Liceul "Floria Capsali" protestează faţă de comasarea acestuia cu Colegiul "Dinu Lipatti", decizie anunţată de inspectoratul şcolar, care spune că este o propunere a Primăriei Sectorului 4, Piedone susţinând însă că n-are nicio implicare.
Urmărește
371 afișări
Decizia comasării liceelor Capsali şi Lipatti, neasumată. ISMB spune că a avizat propunerea Primăriei Sectorului 4 (Imagine: Shutterstock)
În ianuarie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a comunicat Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" că urmează să fie desfiinţat şi comasat cu Colegiul de Arte "Dinu Lipatti".
Elevi, părinţi, profesori, dar şi foşti elevi, în prezent dansatori în teatre sau la operă, s-au mobilizat pentru a împiedica desfiinţarea unităţii de învăţământ. Printre ei sunt personalităţi precum Simona Şomăcescu, coordonatorul companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, şi Sergiu Anghel, coregraf şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).
Duminică, aproximativ 150 de elevi, părinţi şi profesori s-au strâns în faţa liceului, pentru că nu au avut acces în curtea instituţiei, pentru a protesta faţă de comasare, protestul luând forma unui spectacol de dans pe stradă, în zăpadă, susţinut de eleve în tutuuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Ca reacţie la protest, într-un comunicat dat duminică publicităţii, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a arătat că autoritatea locală "nu are niciun fel de implicare" în ceea ce priveşte adoptarea deciziei de comasare, răspunzând strict de administrarea clădirilor în care funcţionează unităţile de învăţământ pe care le are în subordine.
"Iniţiativa aparţine Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a emis pe data de 16 decembrie 2013 o hotărâre privind comasarea liceelor vocaţionale «Floria Capsali» şi «Dinu Lipatti». Am înţeles că se invocă realizarea unei aşa-zise «economii», nu ştiu la ce s-a referit inspectoratul şcolar când a opinat astfel, în schimb, aş vrea să precizez că pentru noi, ca administratori, indiferent de numărul elevilor sau de cel al cadrelor didactice, cheltuielile rămân aceleaşi, nu scade sau creşte factura la utilităţi în funcţie de aceşti parametri", arăta Piedone, în comunicat.
Edilul mai spunea că împărtăşeşte personal opinia comitetului de părinţi şi că a decis ca, "până la cristalizarea situaţiei", să retragă de pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de învăţământ la nivelul Sectorului 4 pentru anul în curs.
Contactat luni de MEDIAFAX, inspectorul general al ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat că iniţiativa comasării celor două unităţi a fost a Primăriei Sectorului 4, care a trimis în decembrie inspectoratului o cerere în acest sens, care a fost aprobată.
Un document emis de ISMB în 8 ianuarie, către Direcţia resurse umane din Ministerul Educaţiei, arată că PS4 a transmis inspectoratului, în 11 decembrie 2013, propunerea de reorganizare a reţelei şcolare pentru Sectorul 4, care a fost avizată de ISMB în 16 decembrie 2013.
Un grup de aproximativ 40 de părinţi şi profesori s-au strâns şi luni şi au mers la ISMB şi la Primăria Sectorului 4 pentru a depune o petiţie, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirela Olărescu, mama unei eleve.
La ISMB, li s-a arătat o adresă semnată de viceprimarul Sectorului 4 în care se propunea comasarea, în timp ce primarul Cristian Popescu Piedone a spus că nu ştia de situaţia liceului şi i-a asigurat că nu va avea loc comasarea.
Pe de altă parte, încă de anul trecut, părinţii elevilor de la Capsali au trimis o petiţie la primărie în care au solicitat un sediu adecvat pentru liceu. "Copiii au nevoie de săli mari, înalte, care nu se regăsesc în actualul sediu. Sunt obligaţi să se deplaseze la Operă, la Tinerimea Română, unde sunt spaţii închiriate, fac naveta, pierd timp pe drum", a explicat Olărescu, precizând că actualul sediu al Liceului "Floria Capsali" aparţine Colegiului de Arte "Dinu Lipatti", care îşi desfăşoară activitatea în altă clădire, în aceeaşi curte.
Ca răspuns la solicitarea unui sediu adecvat, a venit decizia comasării, a mai arătat părintele.
O altă nemulţumire a părinţilor elevilor de la Capsali este legată de faptul că liceul a rămas fără manager, din 20 ianuarie, şi nu a fost numit un interimar. ISMB a decis, în 17 ianuarie, încetarea detaşării Adrianei Ciorcău în funcţia de director, din 20 ianuarie, pentru deficienţe în activitatea managerială, constatate în urma inspecţiei generale.
Părinţii au cerut ca Anca Niţescu, profesor de pian şi fost director al liceului, să preia conducerea instituţiei, iar la inspectorat au fost asiguraţi că aceasta va fi directorul interimar până la încheierea acestui an şcolar, a mai spus Olărescu.
Reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar se organizează de către autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor şcolare, prevede Legea Educaţiei.
Potrivit Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, "unităţile de învăţământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează şi funcţionează, după caz, astfel: a) cu minimum 300 de elevi; b) cu minimum 300 de elevi, preşcolari şi antepreşcolari; c) cu minimum 150 de preşcolari şi antepreşcolari; d) cu minimum 100 de elevi şi/sau preşcolari, în cazul unităţilor de învăţământ special" (articolul 19, alineatul 1).
În petiţia înaintată luni la ISMB şi PS4, părinţi şi alţi susţinători ai Liceului Capsali, care numără 260 de elevi, cer menţinerea organizării acestuia "ca unitate de învăţământ cu personalitate juridică".
Ei îşi întemeiază cererea pe articolul 19, alineatul 3, din Legea Educaţiei, care prevede că, prin excepţie de la ceea ce se stipulează în alineatul 1 privind organizarea unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică, "în funcţie de necesităţile locale, se organizează, la cererea părinţilor sau tutorilor legali şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română".
Totodată, ei precizează că nu au fost consultaţi în legătură cu decizia comasării şi invocă articolul din Legea Educaţiei, potrivit căruia "toate deciziile majore (în învăţământul preuniversitar, n.r.) sunt luate prin consultarea reprezentanţilor beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Naţional al Elevilor sau a altor asociaţii reprezentative ale elevilor, şi prin consultarea obligatorie a reprezentanţilor beneficiarilor secundari şi terţiari, respectiv a structurilor asociative reprezentative ale părinţilor, a reprezentanţilor mediului de afaceri, a autorităţilor administraţiei publice locale şi a societăţii civile".
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe