Decizia Comisiei juridice a Camerei privind situaţia proiectelor de modificare a legii ANI, amânată

Comisia juridică a Camerei a amânat, marţi, decizia privind situaţia proiectelor de modificare a legii ANI pe motiv că nu venit de la Biroul Permanent o cerere în acest sens, unul dintre iniţiatori, Cristiana Anghel (PC), arătând că "sunt tertipuri" din partea unora cărora nu le convine proiectul.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Decizia Comisiei juridice a Camerei privind situaţia proiectelor de modificare a legii ANI, amânată

Decizia Comisiei juridice a Camerei privind situaţia proiectelor de modificare a legii ANI, amânată (Imagine: Shutterstock)

Biroul Permanent solicitase Comisiei juridice un punct de vedere privind situaţia în care se află aceste proiecte care au fost, mai întâi, declarate ca adoptate tacit de Camera Deputaţilor, ca, mai apoi, să se constate că Senatul era prima Cameră sesizată.

Cele două proiecte de modificare a legii ANI prevăd că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani funcţia în care au fost găsite în incompatiblilitate sau în conflict de interese, nu orice funcţie. Unul a fost iniţiat de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekeş Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminiţa AdamVictor Roman, iar celălalt de Cristiana Anghel.

"Să facem haz de necaz, ghinion. Nu a ajuns hârtia de la Biroul Permanent la comisie. Eu am o singură întrebare în momentul în care există avizul Consiliului Legislativ, în care se spune foarte clar că prima Cameră sesizată este Senatul şi Comisia juridică, în Biroul Permanent din Senat, trimite la Camera Derputaţilor ca primă Cameră sesizată ce dovedeşte, fie rea credinţă, fie neştiinţă a domnului Boboc. Mici piedici sunt puse că deja a trecut un an de când a fost depusă, probabil că există persoane cărora nu le convine această iniţiativă legislativă şi care nu au argumente, folosesc tertipuri de genul acesta, o zăpăceală", a susţinut Cristiana Anghel.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a precizat că liberalii nu susţin nicio iniţiativă a PSD sau a coaliţiei care vizează dezincriminarea conflictului de interese şi sunt împotriva luptei anticorupţie.

"PNL îşi manifestă îngrijorarea şi opoziţia fermă faţă de asaltul pornit în urmă cu câteva luni împotriva luptei anticorupţiei, integrităţii şi a ceea ce înseamnă moralitatea. Comisia juridică urmează să dezbată 5 sau 6 iniţiative legislative care aparţin PSD sau coaliţiei majoiritare care vizează teme extrem de delicate legate de conflictul de interese şi lupta anticorupţie. Este vorba de propunerile legislative referitoare la modificarea condiţiilor arestului preventiv, propuneri care urmăresc dezincriminarea practic a conflictului de interese pentru oamenii care ocupă funcţii publice de la parlamentari, la primari, preşedinţi CJ, modificarea CP şi a CPP, care practic nu va face altceva decât să intimideze orice procuror sau judecător implicat în lupta anticorupţie. PNL se opune categoric acestor tentative de oprire a luptei anticorupţie în România, acestor tentative de dezincriminare a conflictului de interese şi a tentativelor care înceracă să creeze un regim privilegiat pentru oamenii care deţin funcţii publice care se află în viaţa politică", a spus Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, săptămâna trecută, două proiecte de modificare a legii ANI care prevăd că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani funcţia în care au fost găsite în incompatiblilitate sau în conflict de interese, nu orice funcţie.

Un proiect de modificare a legii ANI a fost iniţiat de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekeş Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminiţa AdamVictor Roman.

Ulterior, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a constatat că a fost "o eroare" că proiectele de lege de modificare a legii ANI au fost trecute în plen ca adoptate tacit, deoarece, procedural, Senatul este prima Cameră sesizată şi a solicitat un punct de vedere de la Comisia juridică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici