Decizia definitivă în dosarul Trofeul Calităţii va fi dată la 20 iunie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au rămas în pronunţare, miercuri seară, în dosarul Trofeul Calităţii, urmând să ia, la 20 iunie, o hotărâre definitivă cu privire la recursurile privind condamnarea fostului premier Adrian Năstase.

Urmărește
5 afișări

Un complet de cinci judecători de la ICCJ a dezbătut, miercuri, contestaţiile procurorului DNA şi ale inculpaţilor din dosarul Trofeul Calităţii, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

La termenul de miercuri al procesului, procurorul DNA a cerut celor cinci magistraţi majorarea pedepsei stabilite în cazul lui Năstase, arătând că doar aşa s-ar putea atinge scopul educativ al pedepsei.

În pledoariile lor, apărătorii lui Năstase au sancţionat în termeni duri comportamentul "nefiresc" al preşedintelui completului de trei judecători de la ICCJ care a judecat în fond acest dosar, respectiv judecătorul Ionuţ Matei.

Avocaţii au arătat că acesta "a aplicat corecţii corporale" unora dintre inculpaţii din dosar, dând-o ca exemplu pe Irina Paula Jianu, în cazul căreia, la unul din termenele de judecată, magistratul ar fi dispus ca aceasta să stea în picioare pe parcursul audierilor, pe motiv că nu i-ar fi convenit că inculpata zâmbea în sala de judecată. Avocaţii au arătat că atitudinea ostilă a magistratului ar conduce lesne la ideea că acesta a avut o convingere deja formată înainte de a se pronunţa în acest dosar.

Totodată, avocaţii apărării lui Năstase au arătat că nu trebuie scăpată nicidecum din vedere situaţia judecătoarei Ioana Bogdan, o altă membră a completului de judecată care a decis condamnarea lui Năstase.

Despre Ioana Bogdan, apărarea lui Năstase a susţinut că aceasta nu ar avea calitatea deplină de judecător şi nu ar deţine calitatea inamovibilităţii unui magistrat, pe motiv că pe numele ei nu ar exista un decret de numire în funcţia de judecător semnat de către preşedintele României, aşa cum prevede Constituţia României.

Fostul premier spus, în ultimul cuvânt, că s-a dorit inculparea lui în cât mai multe dosare, astfel că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au recurs la fabricarea unor dosare hibrid, acesta fiind şi cazul celui cunoscut ca Trofeul Calităţii.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici