- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Decizia finală în proiectul Esplanada o vor lua bucureştenii
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marţi, că decizia finală în privinţa realizării proiectului Esplanada aparţine primarului general şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), însă va fi luată numai după consultarea bucureştenilor.
Decizia finală în proiectul Esplanada o vor lua bucureştenii (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebat cum comentează declaraţiile făcute de arhitectul şef al Capitalei la masa rotundă cu tema "Bucureştiul între verde şi urban", unde Gheorghe Pătraşcu şi-a arătat susţinerea "cu rezerve" faţă de acest proiect, Sorin Oprescu a precizat că decizia finală pentru realizarea proiectului Esplanada aparţine cetăţenilor Capitalei.
"Suntem într-o democraţie unde fiecare are dreptul să-şi exprime o opinie tehnică. Decizia finală în proiectul Esplanada o va lua însă primarul general şi CGMB, însă numai după consultarea cetăţenilor bucureşteni", a precizat primarul Sorin Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Masa rotundă "Bucureştiul între verde şi urban" a avut ca temă de discuţie proiectul de construire a Centrului Esplanada. Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat că susţine acest proiect pentru că bucureştenii au nevoie de asemenea centre urbane pentru dezvoltarea oraşului şi a arătat că susţinerea este însoţită de rezerve care se rezumă la problema traficului în Capitală şi la consultarea cetăţenilor bucureşteni.
Potrivit ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, circa 50 la sută din terenul de peste zece hectare pe care urmează să fie dezvoltat proiectul Esplanada din Bucureşti este revendicat de foştii proprietari, ceea ce ar putea întârzia începerea investiţiei, evaluată la circa un miliard euro, cu încă doi şi ani şi jumătate.
El a precizat că Guvernul trebuie să finalizeze ordonanţa de urgenţă privind transferul proprietăţii asupra terenului de la Ministerul Dezvoltării la Primăria Municipiului Bucureşti, după care municipalitatea va putea începe clarificarea situaţiei terenului.
Borbely a menţionat că ordonanţa mai trebuie aprobată de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Justiţiei, dar după ce vor fi clarificate problemele legate de proprietatea temporară asupra clădirilor şi de prevederile parteneriatului public-privat.
După transferul terenului la municipalitate, primăria are un termen de maximum doi ani şi jumătate să rezolve problema terenurilor revendicate.
În ceea ce priveşte problema parteneriatului public-privat, Borbely a precizat că aceasta a apărut deoarece proiectul a fost negociat pe o ordonanţă care, între timp, a fost eliminată şi în locul căreia nu a fost niciun al act normativ.
El a menţionat că din punctul de vedere al ministerului proiectul poate fi asumat, decizia privind viitorul acestei investiţii aparţinând Primăriei Municipiului Bucureşti.
Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei, a precizat că proiectul a fost prezentat primarului general, urmând ca acesta să dea un răspuns în perioada următoare.
Proiectul urmează să fie dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare şi va avea o suprafaţă totală construită de 800.000 metri pătraţi. Investiţia va include clădiri de birouri, comerciale, hoteliere, rezidenţiale şi cu destinaţie socială şi culturală.
Autorităţile vor beneficia, după realizarea primei faze a proiectului, de o clădire culturală în valoare de peste 40 de milioane de euro, spaţii destinate birourilor pentru instituţii ale statului de circa 12.000 de metri pătraţi, precum şi parcări subterane publice. Întreg ansamblul va reveni statului după 49 de ani, respectiv după expirarea parteneriatului.
TriGranit Development Corporation este o companie internaţională specializată în dezvoltarea şi managementul de proiecte imobiliare, fiind activă în 11 ţări din Europa Centrală şi de Est.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO