Video DECIZIE importantă în Justiţie: Componenţa completurilor de 5 judecători, trase la sorţi/ Cristina Tarcea: Nu e un secret că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a organizat, joi, noua tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, aşa cum a cerut Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, informează reprezentanţii instanţei supreme.

Urmărește
2961 afișări

ÎCCJ a tras iar la sorţi completurile de 5 pentru 2018. O nouă tragere la sorţi, la începutul anului

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au tras la sorţi pentru anul 2018, joi, noii judecători din completurile de 5, care sunt de data aceasta 6 în total, spre deosebire de 4, câte erau până acum. La începutul anului 2019, va avea loc o nouă tragere la sorţi.

Au fost trase la sorţi trei completuri de judecători în materie penală şi trei în materie civilă, spre deosebire de câte două, câte erau până acum.

Componenţa noilor completuri în materie penală este:

C1 penal - Nenita Simona Cristina, Dragomir Iulian, Epure Constantin, Marius Foitos, Matei Ionuţ.

C2 penal - Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica Aida.

C3 penal - Vasile Francisca Maria, Cerbu Silvia, Bogdan Ioana, Alexandrescu Anca Mădălina, Iancu Ana.

Tot joi, toate dosarele aflate până acum în judecare la completurile de 5 judecători vor fi distribuite celor nou alcătuite. Este vorba despre dosare precum cel al lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)Teleorman, Sebastian Ghiţă - dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari, cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă, dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu - cel privind mărturia mincinoasă, cel de luare de mită al fostului ministru de Interne Cristian David David, precum şi dosarul de corupţie al lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului.

Dosarele vor rămâne însă pentru scurt timp la noile completuri pentru că, având în vedere că mai sunt două săptămâni până la finalul anului, şansele ca judecătorii să şi administreze probe sunt reduse, astfel că, potrivit legii, la începutul anului următor va avea loc o nouă tragere la sorţi, iar dosarele vor fi distribuite din nou.

Aceasta a fost a treia tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul acesta.

Cristina Tarcea: Nu e un secret că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, joi, înainte de tragerea la sorţi a noilor completuri de 5 judecători, că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători, precizând că tragerea la sorţi ar trebui aplicată şi completurilor de 1, 2 şi 3 judecători din ţară.

"Epopeea completurilor de 5 judecători continuă. Mi-ar plăcea tare mult să vă spun că astăzi este ultimul episod, din păcate am rezerve. (...) Cred că este de datoria mea, în calitatea de reprezentant al puterii judecătoreşti, să vă atrag atenţia asupra unui alt lucru asupra căruia ar trebui să mediteze toată lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecători. Nu este un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puţin discret, a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, iar eu vreau să vă reamintesc faptul că la Înalta Curte nu sunt numai completuri de 3, ci şi de 2 şi de 1, iar că, în măsura în care apreciem că tragerea la sorţi reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element trebuie aplicat tuturor completurilor de 3, 2 şi un judecător din ţară. Vă rog să meditaţi asupra acestui subiect", a declarat Cristina Tarcea.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a reiterat ideea potrivit căreia actuala tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători se face pentru anul 2018. Este a treia tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru acest an.


ŞTIREA INIŢIALĂ

„La data de 13 decembrie 2018, orele 09:30, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sala Secţiilor Unite, vor avea loc, în şedinţă publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completurilor de 5 judecători pentru anul 2018”, precizează ÎCCJ, printr-o informare de presă.

Decizia vine după ce Secţia pentru Judecători a CSM a transmis, săptămâna trecută, recomandarea ca ÎCCJ să organizeze "de îndată" o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători, cu menţiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de şase, trei în civil şi trei în penal. Toate dosarele vor fi repartizate noilor completuri.

După ce Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie comunică Secţiei pentru judecători CSM numărul de completuri de 5 judecători, judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unei proceduri neutre, publice şi transparente.

Secţia pentru Judecători a CSM a trasat şi regulile după care va avea loc tragerea la sorţi a noilor completuri. Astfel:

- tragerea la sorţi se realizează după convocarea tuturor judecătorilor în activitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în scopul desfăşurării acestei proceduri; lipsa unuia sau mai multor judecători convocaţi nu împiedică desfăşurarea procedurii; la şedinţa publică în care are loc tragerea la sorţi poate participa orice persoană interesată;
- decanul de vârstă al judecătorilor instanţei supreme participă în mod obligatoriu la efectuarea tragerii la sorţi; în cazul în care acesta se află în imposibilitate obiectivă de participare, este înlocuit de următorul judecător, în ordinea descrescătoare a vârstei;
- tragerea la sorţi se înregistrează audio-video;
- tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/secţiilor respective;
- decanul de vârstă al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va verifica prin citire, în prezenţa celorlalţi judecători, numele judecătorilor înscrişi pe bilete în vederea tragerii la sorţi şi va proceda la introducerea acestora în dispozitive (bile) identice, care să asigure secretul numelui;
- dispozitivele menţionate vor fi introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală, respectiv în alte materii decât cea penală; bilele cu numele preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi introduse în urna corespunzătoare secţiei din care provin;
- preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va extrage numărul de judecători necesar în vederea compunerii tuturor completurilor de 5 judecători;
- după tragerea la sorţi a titularilor completurilor de 5 judecători, se va proceda la întocmirea listei de permanenţă pentru materia penală, respectiv pentru alte materii decât cea penală, ordinea permanenţei fiind stabilită prin tragerea la sorţi a tuturor celorlalţi judecători ai secţiei/secţiilor respective, care vor asigura, prin rotaţie, în ordinea intervenţiei situaţiilor de înlocuire, participarea în completuri în cazul înlocuirii titularului în condiţiile legii; aceste situaţii se notează într-o evidenţă specială;
- rezultatele tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal semnat de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de judecătorul care a participat la procedură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici