Decizie în cazul celor cinci persoane cercetate pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu

Cele cinci persoane cercetate pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu rămân încarceraţi, după ce instanţa supremă le-a respins, luni, recursurile la decizia Curţii de Apel Bacău de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Decizie în cazul celor cinci persoane cercetate pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu

Cele cinci persoane cercetate pentru tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu rămân în arest (Imagine: Shutterstock)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis ca Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Petrică Jâtaru şi Emil Cristofor, acuzaţi de tentativă la omor calificat, tentativă la distrugere şi acte de terorism, după ce au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ, să fie cercetaţi în continuare în stare de arest.

Decizia de luni a instanţei supreme este definitivă.

În 12 ianuarie, Curtea de Apel Bacău a hotărât arestarea pentru 29 de zile a celor cinci, decizia fiind menţinută de ICCJ în 14 ianuarie, după judecarea recursurilor.

Daniel Pădurariu a planificat asasinarea lui Bogdan Mararu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia acestuia, şi l-a pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care, pentru 7.000 de euro, să monteze dispozitivul exploziv, acestea cerând 15.000 de euro dacă Mararu moare, a arătat instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.

Instanţa a notat, în documentul citat, că infracţiunile de care sunt acuzaţi aceştia, respectiv tentativă la omor calificat, tentativă la distrugere, acte de terorism, nerespectarea regimului materiilor exlozive, şi modul în care au conceput şi comis faptele au creat un puternic sentiment de insecuritate în rândul opiniei publice. Totodată, instanţa a arătat că se impune arestarea acestora întrucât altfel s-ar putea crede că justiţia nu acţionează îndeajuns împotriva infracţionalităţii.

Din convorbirile telefonice care au avut loc între inculpaţi a rezultat faptul că aceştia "au organizat cu minuţiozitate modul de comitere al faptei, astfel încât acesta să producă efectul scontat, respectiv suprimarea vieţii părţii vătămate M.B.A. (Mararu Bogdan, n.r.) şi să nu fie identificaţi pentru a fi traşi la răspundere".

Totodată, din convorbirile telefonice interceptate a rezultat că inculpaţii nu foloseau numele reale sau date care să permită localizarea, identificarea sau stabilirea cu certitudine a legăturilor dintre ei şi Daniel Pădurariu, cel care a comandat acest atentat, "sens în care discutau codificat".

Instanţa a precizat în motivare că, în 2 ianuarie, DIICOT Neamţ a fost sesizat cu privire la faptul că Daniel Pădurariu, pe fondul unor conflicte mai vechi cu familia Mararu, s-a decis să se răzbune pe Bogdan Mararu, "în sensul suprimării vieţii acestuia".

Astfel, Daniel Pădurariu a procurat, în decembrie 2012, un dispozitiv exploziv artizanal care urma să fie montat sub maşina lui Bogdan Mararu.

Pentru a nu fi identificat şi tras la răspundere pentru această faptă, Daniel Pădurariu l-a contactrat pe Cosmin Irinel Lăcătuş, "persoană de încredere", căruia i-a solicitat să îi găsească două persoane dispuse să monteze dispozitivul exploziv, contra sumei de 7.000 de euro, sub maşina lui Bogdan Mararu, a mai notat instanţa în motivare.

Lăcătuş i-a adus la întâlnirea cu Pădurariu pe Ovidiu Popa şi Emil Cristofor, care au fost de acord să pună dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu în schimbul a 7.000 de euro, însă au cerut 15.000 de euro dacă Mararu moare în urma exploziei.

Totodată, Pădurariu le-a cerut celor doi să incendieze şi două spaţii comerciale din Piatra Neamţ ce aparţineau unor apropiaţi ai lui Mararu, serviciu pentru care cei doi urmau să primească 1.000 de euro fiecare.

Atentatul cu bombă a avut loc vineri dimineaţă pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, pachetul cu dispozitiv exploziv fiind montat sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău şi SCCO Neamţ, au prins în flagrant delict trei membri ai grupului infracţional, care, sub coordonarea liderului grupării, în vârstă de 43 de ani, au amplasat dispozitivul exploziv artizanal sub autoturismul lui Bogdan Mararu, "în vederea suprimării vieţii părţii vătămate".

Maşina sub care s-a găsit explozibilul se afla la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuieşte Bogdan Mararu, aflat pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, într-o zonă unde se află şi sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, afirma că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar vineri dimineaţă SRI a intervenit pentru prinderea acestora.

El preciza că vineri dimineaţă, încă din jurul orei 03.00, o echipă de pirotehnişti ai Brigăzii specializate antiteroriste a SRI s-a aflat la faţa locului şi a aplicat procedurile standard pentru aceste situaţii, însă s-a decis ca acţiunea să fie coordonată de o echipă suplimentară, care a fost trrimisă de la Bucureşti. Operaţiunea de detonare a bombei a durat aproximativ o oră şi jumătate.

Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină".

Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici