- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Declararea zilei de doliu naţional, contestată de un ONG
Asociaţia "Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă" critică deciziile Guvernului de a finanţa cheltuielile pentru alegerea şi instalarea noului Patriarh şi de a declara 3 august zi de doliu naţional, solicitând revocarea celor două HG.
Decizia de a acorda 1.000.000 de lei pentru "finanţarea cheltuielilor legate de alegerea şi instalarea noului Patriarh" al Bisericii Ortodoxe Române este "excesivă şi ilegală pentru că încalcă prevederile Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor", se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
Asociaţia invocă articolul 9 din lege, potrivit căruia în România "nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee, iar cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice şi statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"O astfel de cheltuială guvernamentală prilejuită de o manifestare cu caracter religios reprezintă o încălcare a alineatului 1 din articolul 9 din legea menţionată, întrucât neutralitatea statului tocmai acest lucru înseamnă: neintruziunea de nici un fel a statului în viaţa religioasă a cultelor, inclusiv în cazul ceremoniilor şi proceselor de alegere a organelor de conducere a cultelor. Faptul că statul se comportă în acest fel sprijinind financiar procesul de alegere al unui lider religios al unui cult anulează complet această neutralitate pe care legea o prevede expres. Statul poate sprijini în anumite condiţii cultele, dar situaţiile în care o poate face fără a-şi compromite neutralitatea sunt prevăzute în celelalte articole ale Legii 489/2006, articole care se referă la învăţământul religios, la sprijinul pentru ridicarea de lăcaşuri sau pentru refacerea unora vechi, la salarizarea preoţilor etc", susţine Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă.
Totodată, Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă solicită şi revocarea hotărârii de guvern prin care ziua de 3 august 2007 a fost declarată drept zi de doliu naţional, motivând că Guvernul are datoria de a se menţine drept o autoritate a statului care judecă lucrurile şi ia decizii în mod lucid, iar emoţia produsă de trecerea în nefiinţă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Teoctist, nu ar fi trebuit să determine Guvernul României "să ia decizii pripite şi excesive, sau de-a dreptul ilegale, precum Hotărârea de Guvern din 1 august 2007", se arată în comunicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO