- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.09.2016, 11:19)
- Ana-Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video DECLARAŢA ZILEI - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Amendamentele din Senat la legea antifumat reprezintă un atentat la sănătatea cetăţenilor. În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, cam 200 de avioane prăbuşite
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat joi că amendamentele propuse de Comisia de sănătate a Senatului la legea antifumat reprezintă un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor şi a făcut apel la deputaţi să le respingă.
Urmărește
2036 afișări
"Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis, singura condiţie este ca respectivul spaţiu să fie inscripţionat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripţionat cu destinaţia pentru fumat, acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent că sunt angajaţi sau angajatori, clienţi sau personal de deservire, copii sau adulţi", a argumentat ministrul la o conferinţă organizată la Palatul Cotroceni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Ministrul a făcut apel la Camera Deputaţilor, spunând că are încredere că forul decizional va corecta această greşeală şi atrăgând atenţia că relaxarea legii nu are cum să producă efecte pozitive din perspectiva sănătăţii publice.
"Legea se bucură de susţinerea majorităţii populaţiei din România, experienţa ţărilor europene, unde această măsură a fost introdusă arată că efectele economice nu sunt deloc insurmontabile şi că efectele asupra sănătăţii publice sunt incomparabil mai mari. Nu este, de asemenea, nicidecum adevărat că am avea cea mai dură legislaţie antifumat, dar este adevărat că avem mare nevoie de acest cumul de măsuri, de restricţii fireşti şi de sprijin din partea statului şi din partea societăţii. Avem o responsabilitate, în special faţă de tinerii şi copiii României şi trebuie să ne-o asumăm, altfel eu unul nu înţeleg care este menirea noastră în funcţii de decizie", a subliniat Voiculescu.
Vlad Voiculescu: În România mor anual 42.000 de oameni din cauza fumatului, cam 200 de avioane prăbuşite
Un număr de 42.000 de oameni mor anual în România din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prăbuşite, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la conferinţa "2035 - Prima generaţie fără tutun a României", organizată la Palatul Cotroceni.
"Am locuit mult timp la Viena şi am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite", a spus ministrul.
De asemenea, Vlad Voiculescu a vorbit despre părinţii săi, care fumează de la 20 de ani, spunând că tatăl său a făcut primul infarct înainte de 40 de ani.
"Fiind tânăr, mă bucur să am ambii părinţi încă în viaţă. Ambii mei părinţi fumează de la 20 de ani. Mama este învăţătoare, tatăl a fost sportiv de perfomanţă, a fost înotător de performanţă. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani şi a suferit un dublu bypass acum mai puţin de şase luni, încă este în perioada de recuperare şi mă bucur să-l avem aşa cum a fost înainte. Capacitatea lui pulmonară este undeva la 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este de asemenea sub 50%. Repet, au început să fumeze la 20 de ani", a dezvăluit el.
Voiculescu a subliniat că efectele fumatului sunt vizibile după 15-20 de ani, spunând că pe lângă oprirea fumatului este foarte importantă prevenirea,mai ales ca tinerii să nu se apuce de fumat.
"Cifrele pe mine unul mă sperie. 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă ponderea copiilor care fumează constant este de 29%. Ţinta este cu siguranţă ambiţioasă, dar sunt sigur că cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, a societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi putem ajunge acolo, mai precis în intervalul de 13-15 ani vrem ca doar 5% din copiii să mai fumeze în anul 2035. Cum vrem să facem asta? Prin măsuri de încurajare şi astfel strategia lansată astăzi presupune prevenţie, protecţie şi încurajare", a conchis ministrul.
Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin refefinirea spaţiului public închis - acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate.
"Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă", potrivit unui amendament adoptat în plen cu 76 de voturi "pentru".
"Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop", prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate.
Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Citeşte şi: DECLARAŢIA ZILEI - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Nu văd niciun motiv pentru care medicii să nu semneze contractele pentru plata gărzilor - VIDEO
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Spitalele să nu stea până în ultimul moment pentru a semnala lipsa medicamentelor
Citeşte şi: Nicuşor Dan, în căutare de resurse umane pentru USR : Oameni de profilul Dacian Cioloş, Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea sunt cei pe care îi căutam
Citeşte şi: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii : Sunt foarte mari probleme cu infrastructura spitalicească în multe judeţe
Citeşte şi: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Sănătatea primeşte, în sfârşit, prioritatea de care ţara are nevoie
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:56
BVB: De la începutul anului, investitorii au un randament de 18% cu tot cu dividende
-
astăzi, 21:30
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale