Deşi mulţi s-au gândit la varianta de a-şi fotografia semnătura făcută cu pixul pe o foaie şi apoi să o introducă în documentul PDF, pe care să-l aibă în telefon, aceasta nu este o variantă acceptată de oamenii legii.
Declaraţia pe proprie răspundere trebuie semnată de mână
Autorităţile au precizat că, deşi poţi să prezinţi poliţistului sau jandarmului declaraţia în format electronic, ea tot trebuie printată pentru a fi semnată de mână. Ulterior, o poţi fotografia şi prezenta agentului.
„Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declaraţiei pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situaţia în care persoana ar fi trasă la răspundere”, au explicat reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.
Astfel, deşi unii consideră că pot include electronic semnătura pe declaraţie, nu se poate deoarece aceasta intră sub incidenţa Legii 455/2001 privind semnătura electronică şi are alt regim de utilizare.
„În acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă”, mai precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Deci dacă nu ai imprimantă, soluţia este să scrii declaraţia „de mână”.