- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (04.12.2018, 16:04)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video DECLARAŢIA ZILEI Kelemen, despre proiectul privind regiunile de dezvoltare separate: Nimeni nu vrea să fure Ardealul
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, aşteaptă susţinerea tuturor forţelor politice din Parlament pentru proiectul de lege care se referă la preluarea în legislaţie a unor puncte din Rezoluţia de la Alba Iulia, spunând „Să nu vă fie frică, fraţi români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul”.
Urmărește
2029 afișări
Kelemen Hunor a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că dacă Rezoluţia de la Alba Iulia poate fi considerată baza Unirii, atunci şi punctele din cuprinsul documentului trebuie luate în serios.
„Noi am aşteptat în 2018, dar de fapt de câţiva ani, din partea majorităţii, a politicienilor români să existe o iniţiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluţiei de la Alba Iulia pot fi puse în legislaţia românească. Totuşi, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică şi o naţiune care are încredere în sine şi care tratează corect minorităţile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă şi la Rezoluţia de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluţie este baza Unirii, atunci şi acele puncte trebuie luate în serios.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societăţii româneşti şi a nu exista discuţii, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziţie, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aştept o susţinere din partea tuturor forţelor politice din Parlament”, a spus Kelemen, adăugând că relaţia dintre majoritate şi minorităţile etnice şi viitorul societăţii româneşti nu este apanajul puterii şi nu trebuie tratată în cheia „opoziţie şi putere”.
Întrebat dacă nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacţii naţionaliste, liderul UDMR a spus că a observat că dacă maghiarii, în afară de a respira liniştiţi, fac vreo mişcare, imediat apar astfel de reacţii „isterice” de o anumită parte.
„Să nu vă fie frică, fraţi români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câştiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului şi ţării în care locuieşte în momentul în care identitatea etnică naţională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.
Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.
Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.
În ceea ce priveşte situaţia din coaliţia guvernamentală, preşedintele UDMR a afirmat că aceasta are majoritate în Parlament, în cele două Camere luate împreună, astfel că nu ar fi niciun pericol nici în cazul unei moţiuni de cenzură, o problemă fiind, însă, la Camera Deputaţilor.
„Noi, în continuare, aşa cum am făcut şi până acum, încercăm să ducem o politică pragmatică şi principală şi vom vota orice iniţiative, indiferent dacă vin de la Guvern sau din partea parlamentarilor, despre care noi credem că, pentru societate, în ansamblul său, sunt bune, şi nu vom vota proiectele de lege despre care credem că nu sunt benefice societăţii. Pe noi nu ne priveşte cine pleacă şi unde, este problema lor, nu a noastră”, a mai spus Kelemen.
Liderul Uniunii a negat că există vreo legătură între proiectul depus de UDMR şi situaţia din PSD sau din coaliţia PSD –ALDE.
”Cei care încearcă să cupleze aceste două chestiuni ori trăiesc cu diferite scenarii sau fake-news-uri în cap, ori au conştiinţa pătată. Nu se pot lega cele două chestiuni”, a conchis Kelemen Hunor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe