- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (29.03.2018, 13:45)
- Nicolae Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video DECLARAŢIA ZILEI | Miron Cozma, despre dosarul "Mineriada": Se vrea ca acest proces să dureze până când moare Iliescu
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a declarat nemulţumit de maniera în care se judecă dosarul Mineriadei, precizând că intenţia celor din justiţie este probabil ca procesul să dureze cel puţin 20 de ani sau "poate până când moare Iliescu".
Urmărește
1024 afișări
"La modul cum se desfăşoară în acest moment procedura civilă şi urmează se se judece la urmă pe zona penală procesul, cred că este o intenţie a celor din justiţie ca acest proces să dureze cel puţin 20 de ani sau, dacă vreţi, să fiu mai franc, aşa cum mă ştiţi, poate până când moare Iliescu. E incredibil ceea ce se întâmplă în tot sistemul judiciar (...) Cum e posibil ca în 2009, pe vremea lui Băsescu, procuratura militară a lui Băsescu îi dă NUP (neînceperea urmăririi penale -n.r.) lui Iliescu, atenţie, pentru că nu este militar. Păi Miron Cozma este militar? Băsescu nu a citit Constituţia să vadă că preşedintele este comandantul suprem al Armatei?", a declarat Miron Cozma, la Tribunalul Bucureşti, acolo unde se ţine cel de-al doilea termen al dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990", în cameră preliminară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Aproximativ trei sute de persoane au venit, joi dimineaţa, la Tribunalul Bucureşti, în calitate de părţi civile, în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Până la ora transmiterii ştirii, Ion Iliescu şi ceilalţi inculpaţi nu s-au prezentat la proces.
Pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu are un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea acestui proces în care sunt foarte multe părţi civile, judecarea dosarului de către magistraţii instanţei supreme are loc la sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.
"Se aşteaptă o decizie de atâţia ani, trebuie să fie o decizie rapidă, pentru ca dosarul să intre în firesc, în sensul de a merge în instanţă şi pentru a fi începută judecata. Această fază preliminară trebuie să se încheie cât mai repede. Nu am avut aprobarea de a vedea sala. Este normal că inculpaţii nu s-au prezentat. Ion Iliescu, preşedinte de onoare a Frontului Salvării şi astăzi al PSD-ULUI. Este ceva normal. Aceeaşi atitudine arogantă a criminalilor din decembrie 89 şi până în 2018", a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, înainte de şedinţă.
Şi la prima înfăţişare la instanţă în dosarul Mineriadei, care a avut loc pe 20 februarie, au avut loc incidente, zeci de oameni, părţi vătămate în dosar, strângându-se în curtea instanţei din cauza lipsei de spaţiu din sala de judecată. Unui bărbat i s-a făcut chiar rău. Şedinţa s-a ţinut atunci la sediul Curţii Militare de Apel, pentru a nu fi blocată activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că nu există suficient spaţiu de depozitare la instanţă, în contextul volumului mare de documente din dosarul Mineriadei. Tarcea a spus că a semnalat instituţiilor responsabile problema, însă nu s-au găsit soluţii.
Cauza este în cameră preliminară, judecătorii urmând să stabilească dacă instanţa a fost sesizată în mod legal.
Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu fiind judecate. Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe