Declic şi Greenpeace cer europarlamentarilor români să voteze împotriva finanţării gazelor

  • Comunitatea Declic şi Greenpeace România le solicită public tuturor europarlamentarilor români să voteze împotriva finanţării gazelor prin Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare economică. Excluderea gazului de la finanţare este singura cale de a grăbi tranziţia către o economie fără emisii.
Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Declic şi Greenpeace cer europarlamentarilor români să voteze împotriva finanţării gazelor

Declic şi Greenpeace cer europarlamentarilor români să voteze împotriva finanţării gazelor

Comunitatea Declic şi Greenpeace România le solicită europarlamentarilor români să voteze împotriva finanţării gazelor prin Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare economică. Un vot critic în acest sens are loc luni în comisiile de economie şi buget din Parlamentul European, care va fi urmat pe 12 noiembrie de un vot în plen. Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare Economică urmează să devină cel mai mare mecanism de finanţare al Uniunii Europene pentru următorii ani.

Potrivit reprezentanţilor celor două organizaţii, europarlamentarii români Dragoş Pîslaru (USR-PLUS/Renew) şi Siegfried Mureşan (PNL/ PPE) au un rol-cheie în acest proces. Ei sunt doi dintre cei trei raportori desemnaţi pentru a negocia modul în care statele membre UE vor cheltui banii din Fondul pentru Rezilienţă şi Recuperare economică.
Declic şi Greenpeace mai susţin că atât Pîslaru, cât şi Mureşan au arătat, prin declaraţiile publice avute, că sunt gata să sprijine din bani publici europeni industria gazului. Acest fapt vine în contradicţie cu angajamentul României, din Pactul Verde European, de a combate efectele schimbărilor climatice printr-o tranziţie energetică verde.

Schimbările climatice ne vin de hac

„Schimbările climatice îşi fac resimţită prezenţa din ce în ce mai puternic în Europa şi în România. Nu ne permitem financiar şi existenţial să prioritizăm proiecte poluante (pe gaze fosile), proiecte care să amplifice efectele secetei, ale deşertificării, ale pierderii biodiversităţii, ale fenomenelor extreme şi care să genereze o criză majoră a surselor de apă. Avem nevoie să prioritizăm proiecte care pun sănătatea şi bunăstarea oamenilor pe primul loc, proiecte care să ne ajute să combatem efectele schimbărilor climatice, proiecte care să genereze o tranziţie energetică verde şi echitabilă, proiecte care să protejeze ecosisteme. Nu înţelegem încăpăţânarea cu care se agaţă România de aceşti combustibili fosili. Este un pariu pierdut pentru noi, şi cu efecte pe termen lung”, a spus Vlad Cătună de la Greenpeace România

Reprezentanţii Declic spun că prin acest nou Fond ar putea fi facilitat accesul la banii europeni pentru industriille poluante, bazate pe gaz fosil.

„Europarlamentarii români negociază viitorul nostru şi al planetei. Jumătate din finanţarea primită de România de la Uniunea Europeană va fi restituită şi plătită de copiii noştri. De aceea, banii trebuie investiţi în energie regenerabilă, nu în combustibili care poluează şi accentuează schimbările climatice. Guvernul României nu are nici un plan amiţios de tranziţie către energia verde în prezent. Aşa că doar excluderea explicită a finanţării gazului de la finanţare, prin acest nou Fond european, ne oferă certitudinea că banii vor fi folosiţi pentru energie regenerabilă”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentantul Declic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici