Prima pagină » Social » Decretele semnate de Iohannis pentru numirile procurorilor şefi, publicate în Monitorul Oficial

Decretele semnate de Iohannis pentru numirile procurorilor şefi, publicate în Monitorul Oficial

Decretele de numire a noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT, au fost publicate, joi seara, în Monitorul Oficial.
Decretele semnate de Iohannis pentru numirile procurorilor şefi, publicate în Monitorul Oficial
Anamaria Cadis
21 feb. 2020, 00:18, Social

Decretele de numire a procurorilor şefi au fost publicate în Monitorul Oficial nr.136 din data de 22 februarie 2020.

Preşedintele Iohannis a semnat, joi, cele trei decrete, a anunţat Administraţia Prezidenţială:

Decret pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a doamnei Gabriela Scutea, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de 3 ani;

Decret pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de 3 ani.

Şeful statului a decis să-i numească pe cei trei, deşi, procuroarele Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu au primit aviz negativ de la Consiliului Superior al Magistraturii. Crin Bologa a fost singurul care a fost avizat pozitiv. Avizele Consiliul sunt consultative.

Iohannis a spus, joi, la Bruxelles, că selecţia celor trei procurori-şefi, numiţi prin decrete prezidenţiale, a fost bine organizată, transparentă şi corect făcută. „Trei candidaţi pe care îi consider foarte buni”, a spus Iohannis, care a admis că a ţinut cont şi de avizul CSM.

„Trei candidaţi care mi-au fost propuşi de ministrul Justiţiei după un proces de selecţie foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut. Numărul foarte mare de candidaţi care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiţie deschisă. După ce propunerile ministrului au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri uşor diferite. Avizul CSM mi s-a părut parţial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de ministrul Justiţiei. Foarte important de subliniat: că s-a încheiat interimatul la marile parchete, se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat, care nu a permis procurorilor să îşi facă treaba aşa cum trebuie în toate situaţiile”, a spus Klaus Iohannis.

„Pe de altă parte, m-am bucurat că selecţia organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidaţi pe care îi consider foarte buni. (…) Există o recomandare să se ţină cont de avize, am ţinut cont, mi-am făcut timp, am citit şi ce mi-a scris domnul ministru, care a venit cu completări şi lămuriri, am citit şi ce a scris CSM”, a mai spus preşedintele.