- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficit de 111 angajaţi la Institutul "Parhon". Numărul internărilor a crescut cu 10.000 din 2007
Institutul "C. I. Parhon" din Capitală lucrează cu un deficit de 111 angajaţi, dintre care nouă medici, 71 de asistente şi 31 de infirmiere, în condiţiile în care numărul internărilor a crescut cu 10.000 în ultimii cinci ani, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, Diana Păun.
Deficit de 111 angajaţi la Institutul "Parhon", numărul internărilor a crescut cu 10.000 din 2007 (Imagine: Shutterstock)
"Lucrăm în condiţii grele, cu deficit de 111 angajaţi, în condiţiile în care numărul internărilor a crescut cu 10.000 în ultimii cinci ani. Cel mai mare deficit este la grupa asistente medicale, unde lipsesc 71 de cadre. Avem 307 angajaţi , iar salariile pentru ei reprezintă 25 la sută din venit", a spus managerul Institutului Naţional de Endocrinologie "C. I. Parhon".
Potrivit medicului, la "C. I. Parhon" funcţionează singura secţie de chirurgie endocrină din lume. "Avem câteva clinci unice. Institutul este continuu plin de bolnavi. Este o creştere explozivă a cazurilor de cancer tiroidian în România, foarte mulţi sunt tineri. În condiţiile în care numărul pacienţilor a crescut semnificativ, Casa de Asigurări de Sănătate a redus cu 10% veniturile institutului", a mai declarat managerul institutului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Diana Păun crede că numărul mare de pacienţi poate fi pus şi pe seama creşterii posibilităţii de investigare a cazurilor grave. "Sunt multe persoane car atunci când fac analize, cer şi CT (tomografie computerizată - n.r.) de tiroidă. Apoi, se prezintă singuri la medic. S-ar putea să fie o explicaţie pentru creşterea numărului pacienţi", a adăugat medicul Păun.
Managerul institutului a mai spus că la "C. I. Parhon" au fost internaţi şi mulţi copii. Cele mai frecvente suferinţe ale acestora sunt tulburări de creştere, pubertate precoce şi obezitate, aceasta din urmă ţinând mai mult de stilul de viaţă "nesănătos", potrivit medicului.
Medicii Institutului "C. I. Parhon" le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le are furnizorul acestui produs, însă Ministerul Sănătăţii (MS) susţine că problema va fi rezolvată în curând.
"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" nu mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă atuorizaţia de către Agenţia Naţională a Medicamentului. De asemenea, Firma Fidelio, cea care are autorizaţia de punere pe piaţă a produsului în România, nu mai are autorizaţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare", a explicat, pentru MEDIAFAX, managerul de la "C. I. Parhon".
Lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi. "Avem liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie. Astăzi (n.r. - luni), i-am tratat pe cei pe care îi aveam pe listă de acum cinci luni", a mai spus managerul institutului.
Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv.
În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel naţional, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.
Ministerul Sănătăţii a intervenit pentru rezolvarea problemei, astfel că Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a aprobat dosarul Fidelia de punere pe piaţă a iodului radioactiv, actele urmând să fie avizate şi de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
"Probabil că situaţia va fi rezolvată în curând. Din păcate, Fidelia a trimis la ANM un dosar incomplet. Astăzi (luni - n.r.) a fost avizat dosarul, completat ulterior. Acum, sunt aşteptate avizele de la CNCAN", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.