- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deficitul de vitamina D, asociat cu o mortalitate mai ridicată
Nivelurile insuficiente de vitamina D sunt asociate cu riscuri mai mari de mortalitate, mai ales în rândul persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine.
Deficitul de vitamina D, asociat cu o mortalitate mai ridicată
La studiu, care a început în 1997, au participat 3.258 de pacienţi cu vârsta medie de 62 de ani. Persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina D în organism prezentau un risc dublu de deces în următorii 7,7 ani de la debutul studiului faţă de participanţii care aveau un nivel mai ridicat de vitamina D în sânge.
Asocierea este mai semnificativă în rândul pacienţilor cu maladii cardiovasculare care suferă de un deficit mare de vitamina D în organism, subliniază autorii acestui studiu, coordonat de profesorul Harald Dobnig, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii din Graz, Austria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În timpul celor opt ani de monitorizare, 737 de pacienţi (22,6%) au decedat. Dintre aceştia, 463 (62,8%) sufereau de maladii cardiovasculare. Potrivit specialiştilor, 307 dintre voluntarii care au decedat aveau în organism cel mai scăzut nivel de vitamina D dintre toţi participanţii la studiu.
Specialiştii nu au reuşit încă să stabilească modul în care vitamina D contribuie la agravarea maladiilor cardiace sau la deces survenit din alte cauze. Însă această vitamină joacă un rol extrem de important în sistemul imunitar.
Un studiu realizat de profesorii de la Universitatea Harvard (Massachusetts, SUA), publicat la mijlocul lunii iunie, a stabilit o asociere între frecvenţa crizelor cardiace şi un nivel scăzut de vitamina D în organism.
Studii precedente au stabilit, de asemenea, o asociere între un nivel scăzut de vitamina D în organism şi diabet, obezitate şi hipertensiune arterială. Totodată, deficitul de vitamina D a fost asoiciat cu mai multe tipuri de cancer.
Potrivit specialiştilor de la Archives of Internal Medicine, cel puţin 50% dintre adulţii cu vârste peste 50 de ani din lume suferă de un deficit de vitamina D, iar această problemă afectează, aparent, o proporţie importantă dintre tineri.
Diminuarea activităţilor exterioare, poluarea atmosferică, îmbătrânirea se numără printre cauzele posibile ale carenţei de vitamina D la majoritatea oamenilor.
Principala sursă de vitamina D o constituie expunerea zilnică la soare, timp de 10 - 15 minute, pielea putând astfel fabrica elementul cu ajutorul razelor ultraviolete.
Principalele surse alimentare sunt speciile de peşte gras - o cantitate de 85 de grame de ton conţine 200 de unităţi internaţionale de vitamina D.
Institutul American de Medicină recomandă o doză zilnică de 200 de unităţi de vitamina D pntru copii şi adulţi cu vârsta până în 50 de ani. Persoanele cu vârsta peste 50 de ani trebui să consume zilnic între 400 şi 600 de unităţi de vitamina D.
Unii specialişti sunt de părere că aceste cantităţi sunt insuficiente şi recomandă suplimentele alimentare, însă abuzul poate fi periculos.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele