Deficitul de Vitamina D poate creşte riscul de moarte prematură. Cum poţi obţine suficientă vitamină esenţială

  • Un nou studiu întins pe 14 ani sugerează că un nivel scăzut de vitamina D poate duce la un risc crescut de deces prematur.
  • Participanţii cu deficit de vitamina D au avut cu 25% mai multe şanse de a muri din orice cauză de sănătate.
  • Cercetătorii au descoperit că geografia şi provocările socio-economice au jucat un rol în ceea ce priveşte nivelul de vitamina D al participanţilor la studiu.
Urmărește
2749 afișări
Imaginea articolului Deficitul de Vitamina D poate creşte riscul de moarte prematură. Cum poţi obţine suficientă vitamină esenţială
Obţinerea dozei zilnice de vitamina D este chiar mai esenţială pentru sănătatea umană decât se credea până acum.
 
Un nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine a constatat că deficitul de vitamina D poate duce la un risc crescut de mortalitate. Cu alte cuvinte, dacă nu primiţi suficientă vitamina D, deficienţa vă poate expune la un risc mai mare de deces.
 
Studiul a fost alcătuit din 307.601 participanţi, de la Biobanca din Marea Britanie, fără legătură între ei, cu ascendenţă europeană albă (cu vârsta cuprinsă între 37 şi 73 de ani la recrutarea pentru studiu). Cercetătorii au urmărit să analizeze rolul nivelului scăzut de vitamina D în creşterea riscului de moarte prematură. În timpul studiului, care a durat 14 ani, au avut loc 18.700 de decese. Cercetătorii au constatat că participanţii care aveau un deficit de vitamina D aveau cu 25% risc mai mare de a muri din orice cauză decât cei care nu aveau deficit de vitamina D.
 

Cine se bucură de mai multă vitamina D

 
Autorii studiului arată că participanţii care erau nefumători, activi din punct de vedere fizic şi locuiau în zonele sudice aveau concentraţii mai mari de vitamina D. Persoanele cu mai puţine provocări socio-economice aveau, de asemenea, niveluri mai ridicate.
 
Dar aceasta nu este prima dată când nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de probleme de sănătate. Cercetări anterioare au găsit o asociere între deficitul de vitamina D şi inflamaţia din corp. 
 
Este important de menţionat că, deşi acest studiu a fost foarte amplu, a existat o limitare majoră de luat în considerare: participanţii au fost albi, europeni, prin urmare, este posibil ca rezultatele să nu poată fi generalizate la alte grupuri. Sunt necesare studii suplimentare pe o populaţie mai diversă pentru a adăuga la corpul de dovezi care să ajute la confirmarea acestor rezultate, spune Jackie Newgent, R.D.N., C.D.N., nutriţionistă vegană din Brooklyn, New York. „De asemenea, este nevoie de cercetări suplimentare privind strategii mai eficiente pentru a ajuta la prevenirea deficienţei de vitamina D”, mai spune expertul.
 

Ce este vitamina D şi de ce corpul are nevoie de ea

 
Vitamina D este o vitamină esenţială, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu o poate produce singur, aşa că avem nevoie de ea în dieta noastră. Vitamina D vă ajută să absorbiţi calciul din intestin - şi vă ajută să construiţi şi să menţineţi oasele, mai adaugă nutriţionista. „Împreună cu calciul, poate ajuta la prevenirea osteoporozei”. Vitamina D este, de asemenea, implicată în multe alte procese din organism, inclusiv în funcţia imunitară şi în metabolismul glucoze”. 
 
Pe lângă susţinerea formării oaselor, Vitamina D include proprietăţi antiinflamatorii, antioxidante, neuroprotectoare, susţinerea sănătăţii imunitare, precum şi prevenirea diabetului, a bolilor de inimă, dar şi susţinerea funcţiei musculare, a activităţii celulelor cerebrale şi prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, explică un medic specialist, conform revistei de specialitate Prevention. 
 

La ce poate duce de obicei deficitul de vitamina D

 
Atunci când nu primeşti suficientă vitamina D, aceasta poate duce la oase fragile, precum şi la niveluri mai ridicate de proteină C reactivă - care este un indicator al inflamaţiei, spune Newgent. Ea susţine rezultatul studiului potrivit căruia „pare să existe o legătură între deficienţa de vitamina D şi riscul prematur de deces”.
 
La copii, deficitul de vitamina D poate duce la apariţia rahitismului, care este responsabil de deformări ale oaselor şi, dacă este grav, la întârzieri în dezvoltare sau chiar la incapacitatea de a se dezvolta, mai punctează nutriţionista.
 

Cum poţi obţine suficientă vitamina D

 
Vitamina D este, de asemenea, numită vitamina „Soarelui” - deci expunerea la lumina naturală este o modalitate cheie de a obţine vitamina D de care aveţi nevoie, spune Newgent. „Dacă pielea dumneavoastră nu se expune suficient la lumina soarelui, dacă aveţi peste 65 de ani sau dacă aveţi anumite afecţiuni de sănătate, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu dieteticianul dacă este posibil să aveţi nevoie de un supliment de vitamina D”.
 
Un plan alimentar bine planificat este, de asemenea, esenţial. Potrivit lui Newgent, unele alimente bogate în vitamina D includ următoarele:
 
  • Alimentele pe bază de plante îmbogăţite, cum ar fi laptele vegetal şi iaurtul, tofu, cerealele şi sucul de portocale
  • Laptele şi iaurtul din lapte fortificat
  • Ciupercile Maitake
  • Ciuperci, cum ar fi cele de buton alb, crimini şi portabella, atunci când sunt expuse la lumina UV
  • Somon
 
Vitamina D are multe funcţii vitale în organism, iar studiile sugerează că persoanele cu deficienţă de vitamina D pot avea un risc mai mare de a suferi de anumite afecţiuni de sănătate. Rezultatele noului studiu oferă mai multe dovezi în sprijinul faptului că menţinerea unor niveluri adecvate de vitamina D poate fi esenţială pentru prevenirea deceselor premature. „Vitamina D nu este doar un nutrient important pentru oase, ci este vitală pentru viaţa ta!”, conchide nutriţionista.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici