DEFINITIVAT 2018 | Primele rezultate ale examenului naţional de definitivare/ Rata de promovare este de 75,75%. Câţi candidaţi au obţinut nota 10

DEFINITIVAT 2018. Primele rezultate ale examenului naţional de definitivare vor fi afişate, marţi, la sediile centrelor de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 24 iulie şi 25 iulie, până la ora 14:00, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 27 iulie.

Urmărește
3199 afișări
Imaginea articolului DEFINITIVAT 2018 | Primele rezultate ale examenului naţional de definitivare/ Rata de promovare este de 75,75%. Câţi candidaţi au obţinut nota 10

DEFINITIVAT 2018 |Primele rezultate ale examenului naţional de definitivare vor fi afişate marţi

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, cei peste 9.000 de candidaţi înscrişi la proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ vor afla rezultatele marţi. Acestea vor fi afişate la sediile centrelor de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro.

De asemenea, tot marţi se depun contestaţiile la sediile centrelor de examen, după afişarea rezultatelor, dar şi miercuri, până la ora 14:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 27 iulie.

“Procentul de promovare (medii mai mari decât 8) înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar (sesiunea 2018) este de 75,75% - înainte de soluţionarea contestaţiilor”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Ministerul Educaţiei Naţionale.

8.670 de candidaţi au dobândit dreptul de a susţine proba scrisă. Au fost prezenţi în sălile de examen 8.101 de persoane dintre care 695 s-au retras, cinci au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar patru lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

Cel mai ridicat procent de note peste 8 s-a înregistrat în municipiul Bucureşti - 80,54%, iar cel mai scăzut, în judeţul Covansa - 57,1%

“Astfel, din totalul de 7.397 de candidaţi evaluaţi la proba scrisă, 5.603 de candidaţi au obţinut note între 8 şi 10. Dintre aceştia, 169 de candidaţi au fost notaţi cu 10. 301 candidaţi au primit note sub 5.Ponderea mediilor între 8 şi 10 atinge procente de peste 80% în judeţele Gorj (84%), Dolj (82%), Argeş (81,9%), Cluj (81,1%) şi în municipiul Bucureşti (80,54%). Spre deosebire de anii anteriori, în niciun judeţ nu s-a înregistrat o rată de promovare sub 50%. Rate relativ reduse se consemnează în judeţele Olt (64,9%), Călăraşi (63,5%), Vaslui (60,6%) şi Covasna (57,1%)”, se mai arată în comunicatul de presă.

O persoană poate susţine proba scrisă de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susţinerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. De asemenea, cei care nu au promovat se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.

La proba scrisă au putut participa candidaţii care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

În 2017, rata de promovare a examenului naţional de definitivare a fost de 66,90%.

Aproape 9.000 de candidaţi au susţinut, săptămâna trecută, proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământ, la una din cele 98 de probe de examen.

MEN informează că s-au înscris 2.253 de candidaţi pentru proba în învăţământ preşcolar în limba română, în învăţământul primar în limba română - 1.534, pentru educaţie fizică şi sport - 887, limba şi literatura română - 525 şi limba şi literatura engleză -511.

Lucrările scrise au fost evaluate în 6 centre organizate la nivel naţional, anume la nivelul inspectoratelor şcolare din judeţele Alba, Bihor, Braşov, Iaşi, Prahova şi din Municipiul Bucureşti.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puţin 8 pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici