Deliciile culinare şi riscul de Alzheimer

Publicat: 05 02. 2024, 16:41
Actualizat: 27 03. 2024, 17:06
Un studiu publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease a legat o dietă bogată în carne şi alimente procesate de un risc crescut de boala Alzheimer, relatează Futurism.
 
Cercetătorii de la Universitatea Bond din Australia au analizat obiceiurile alimentare ale celor 438 de persoane participante la studiu, inclusiv 108 diagnosticate cu Alzheimer. 
 
Aceştia au descoperit o corelaţie puternică între Alzheimer şi o dietă bogată în alimente procesate şi carne, cum ar fi carnea de vită, plăcintele cu carne, cârnaţii, şunca, hamburgerii precum şi pizza. 
 
În mod interesant, pacienţii cu Alzheimer au avut tendinţa de a consuma mai puţine fructe şi legume şi beau mai puţin vin în comparaţie cu grupul sănătos. 
 
Autorul principal al studiului, Tahera Ahmed, a subliniat importanţa creşterii conştientizării, în special printre tineri, despre beneficiile consumului de legume cu frunze verzi, alimente organice sau mese preparate acasă, spre deosebire de consumul regulat de alimente nesănătoase sau procesate.
 
Acest studiu se adaugă la un corp tot mai mare de cercetări care sugerează că alegerile alimentare pot influenţa dezvoltarea demenţei sau a bolii Alzheimer mai târziu în viaţă, deşi mecanismele exacte nu sunt pe deplin înţelese. Prin urmare, optarea pentru alegeri alimentare mai sănătoase, cum ar fi salatele, poate fi prudentă.