Demisia Monei Pivniceru din magistratură, pentru a fi efectivă, trebuie prezentată plenului CSM

Cererea de demisie a Monei Pivniceru din magistratură, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, trebuie să fie prezentată Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a cărui hotărâre este transmisă ulterior preşedintelui ţării, precizează CSM.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Demisia Monei Pivniceru din magistratură, pentru a fi efectivă, trebuie prezentată plenului CSM

Mona Pivniceru (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Astăzi, 20 august 2012, a fost înregistrată, la Consiliul Superior al Magistraturii, cererea de eliberare din funcţia de judecător, prin demisie, a doamnei Mona Maria PIVNICERU, membru ales al CSM, reprezentant al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de CSM.

Pe cale de consecinţă, precizează CSM, pentru a fi efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca persoana aflată într-o atare situaţie să nu mai aibă calitatea de magistrat, trebuie ca cererea de demisie să fie prezentată Plenului CSM, reunit în şedinţă, iar hotărârea Plenului se transmite ulterior preşedintelui României, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie, decret ce se publică în Monitorul Oficial.

Data eliberării din funcţia de magistrat este data publicării decretului în Monitorul Oficial, se mai precizează în comunicatul CSM.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuţie, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcţia de membru ales al CSM. Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţa Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.

Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a demisionat, luni, din magistratură, după ce, în 8 august, şi-a depus la CSM demisia din funcţia de membru ales al Consiliului, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiţiei.

Reprezentanţii Biroului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura a fost întregistrată luni.

Mona Pivniceru a solicitat să se ia act de demisia ei din magistratură începând cu data de 20 august, au precizat reprezentanţii CSM.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a criticat, luni, CSM, acuzând faptul că această instituţie are un calendar politic pe care el îl regretă şi apreciind că acest fapt este în dezavantajul imaginii Justiţiei.

"Din păcate, după cum vedeţi, CSM are un program de vacanţă, până azi, după care are un program politic. Azi trebuia să avem şedinţa CSM. S-a amânat după decizia CC. Nu ştiu ce vor face dacă va decide cumva Curtea să amâne din nou o decizie, probabil că şi CSM va amâna după. Nu ştiam că CSM are acest calendar politic, îl regret, cred că este în dezavantajul imaginii Justiţiei", a spus Ponta.

Joi, Mona Pivniceru spunea, pentru gandul.info, că se gândeşte până luni 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru postul de ministru al Justiţiei, după ce postul RTV a publicat mai multe imagini cu ea intrând în maşina fiului cel mare al lui Adrian Năstase.

Premierul Victor Ponta declara însă că Mona Pivniceru i-a spus că nu renunţă la postul de ministru al Justiţiei şi nu îşi retrage demisia din CSM, el precizând că, în aceste condiţii, nu îşi retrage propunerea privind numirea acesteia la MJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici