- Home
- Social
- (23.06.2021, 11:49)
- Alina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Demiterea sumară a Renatei Weber de la Avocatul Poporului. Forul care apără democraţia, Comisia de la Veneţia, cere explicaţii punctuale de la preşedinţii celor două Camere. DOCUMENT
- Şeful celui mai înalt for care apără democraţia în Europa întreabă Parlamentul României dacă s-au respectat condiţiile legitime pentru a o demite pe Renate Weber.
- Gianni Buquicchio numeră condiţiile de demitere, care, la prima vedere, par altele decât cele care au fost îndeplinite de Parlamentul României.
- Pe scurt, demiterea sumară a Avocatului Poporului, întrerupând mandatul Renatei Weber, a fost semnalată şi de preşedintele Comisiei de la Veneţia.
Urmărește
1835 afișări
Demiterea sumară a Renatei Weber de la Avocatul Poporului. Forul care apără democraţia, Comisia de la Veneţia, cere explicaţii punctuale de la preşedinţii celor două Camere. DOCUMENT
Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, solicită să îi fie enumerate „bazele şi elementele juridice” care au dus „la decizia grea”, de a demite din funcţie un Ombudsman (Avocatul Poporului - nr) în timpul exercitării mandatului său. Scrisoarea a fost adresată preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi Anca Dragu.
Buquicchio face referire la şedinţă comună a Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor şi a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, ţinută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate şi dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 şi 2020, s-a dat un vot de respingere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
„În acelaşi timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcţiile sale.”, scrie şeful Comisiei de la Veneţia.
Acesta menţionează că, dacă prezentarea şi dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în faţa Parlamentului constituie o bună practică acceptată şi prevăzută în Principiile de la Veneţia, susţinută de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, condiţiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, „clar stipulate”.
Condiţiile de demitere, admise de Comisia de la Veneţia, sunt după cum urmează:
„11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcţie numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiţii clare şi rezonabile, definite de lege. Aceste condiţii se referă numai la criteriile esenţiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuţiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcţie a Ombudsmanului - chiar de către Parlament sau de către o instanţă la cererea Parlamentului - trebuie să fie cel puţin egală cu, şi de preferinţă mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă şi prevăzută de lege.”, se arată în scrisoarea semnată de Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.
„Pentru a înţelege mai bine situaţia, v-aş fi recunoscător dacă aţi avea amabilitatea să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său.”, îşi încheie solicitarea preşedintele Comisiei de la Veneţia.
Comisia de la Veneţia este un înalt for european care acordă asistenţă şi consiliere ţărilor în probleme constituţionale pentru a îmbunătăţi funcţionarea instituţiilor democratice şi protecţia drepturilor omului.
Renate Weber a fost demisă pe 16 iunie din funcţia de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Parlamentul a aprobat revocarea cu 247 de voturi „pentru” şi 32 de voturi „împotrivă”.
Anterior, comisiile juridice au adoptat raportul de admitere a solicitării de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.
Poziţia de Avocat al Poporului e cheie în arhitectura de putere a administraţiei, dat fiind că aceasta e singura instituţie care poate bloca ordonanţele de urgenţă emise de guvern prin atacarea lor la Curtea Constituţională.
Ce i-a reproşat Puterea Renatei Weber, ce au spus social-democraţii
Liberalii şi-au întemeiat solicitarea de demitere pe faptul că şi-a depăşit competenţele şi că a încălcat Constituţia.
Concret, potrivit presei centrale, Puterea i-a reproşat lui Weber următoarele: 1) nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal; 2) nu şi-a îndeplinit rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului; 3) declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, ceea ce a dus la confuzie în rândul autorităţilor şi a afectat buna funcţionare a sistemului sanitar. Acest ultim motiv e considerat şi argumentul cel mai puternic.
Renate Weber a ripostat şi a transmis că absolut nimic din ceea ce s-a încercat să i se reproşeze nu are justificare legală şi nici constituţională.
„De altfel, este interesant că efectiv nu este invocat nici măcar un singur articol din Constituţie pe care l-aş fi încălcat, pentru că, evident, aşa ceva nici măcar nu s-a întâmplat”, a afirmat Weber.
Social democraţii i-au acuzat pe cei de la putere că îşi doresc un avocat nou, care să nu mai atace ordonanţele guvernului. PSD a anunţat va contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama Comisiei Europene acest demers.
Pentru postul rămas liber este vehiculat numele lui Gyula Fabian, un fost procuror cu o experienţă de 20 de ani în domeniu. Propunerea a venit din partea UDMR şi trebuie să fie agreată în coaliţia de guvernare.
Lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. Fábián Gyula a fost procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca şi Tribunalul Cluj, iar din 1999 este cadru didactic.
Directoratul general Drepturile Omului şi Statul de Drept
Comisia de la Veneţia
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Doamnă Preşedinte a Senatului,
Comisia de la Veneţia a fost informată de intenţia Parlamentului de a o demite din funcţie pe doamna Weber, Avocatul Poporului din România.
Se pare, într-adevăr, că la o şedinţă comună a Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor şi a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, ţinută în data de 25 mai 2021, în timpul căreia au fost prezentate şi dezbătute rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2018, 2019 şi 2020, s-a dat un vot de respingere.
În acelaşi timp, se pare că acest vot de respingere a permis ulterior destituirea Avocatului Poporului din funcţiile sale.
Dacă prezentarea şi dezbaterea raportului de activitate al Ombudsmanului în faţa Parlamentului constituie o bună practică, care este prevăzută în Principiile de protecţie şi promovare a instituţiei Ombudsmanului („Principiile de la Veneţia”), şi este susţinută de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, condiţiile legitime pentru întreruperea mandatului unui ombudsman sunt, de asemenea, clar stipulate, după cum urmează:
„11. Ombudsmanul poate fi revocat din funcţie numai în conformitate cu o lista exhaustivă de condiţii clare şi rezonabile, definite de lege. Aceste condiţii se referă numai la criteriile esenţiale de „incapacitate” sau „incapacitate de a îndeplini atribuţiile”, „conduită necorespunzătoare” sau „culpă ”, care trebuie interpretate îndeaproape. Majoritatea parlamentară necesară pentru revocarea din funcţie a Ombudsmanului - chiar de către Parlament sau de către o instanţă la cererea Parlamentului - trebuie să fie cel puţin egală cu, şi de preferinţă mai mare decât cea stabilită pentru alegerea sa. Procedura de revocare este publică, transparentă şi prevăzută de lege.”
Pentru a înţelege mai bine situaţia, v-aş fi recunoscător dacă aţi avea amabilitatea să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său.
Între timp, vă rog să acceptaţi expresia celei mai înalte consideraţii.
Gianni BUQUICCHIO,
Preşedintele Comisiei de la Veneţia
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe