Prima pagină » Social » Democraţia limitată: De ce milioane de oameni din Germania nu pot vota

Democraţia limitată: De ce milioane de oameni din Germania nu pot vota

 Democraţia limitată: De ce milioane de oameni din Germania nu pot vota
Andrei Rachieru
27 ian. 2025, 13:34, Social

Cine poate vota în Germania?

În Germania, doar cetăţenii germani care au împlinit 18 ani şi care au locuit cel puţin 3 luni în ţară pot vota la alegerile federale şi de stat. De asemenea, cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc în Germania pot participa la alegerile municipale şi în alegerile pentru Parlamentul European. Totuşi, cetăţenii străini care nu au cetăţenie germană nu pot vota în alegerile federale sau de stat, chiar dacă trăiesc în Germania de mult timp, informează DW.

Reformele din 2024 şi accesul la cetăţenie

În ianuarie 2024, Germania a adoptat reforme importante pentru a face obţinerea cetăţeniei mai accesibilă. Acum, rezidenţii internaţionali pot aplica pentru cetăţenie germană după 5 ani de trai în ţară (în cazuri excepţionale, 3 ani). De asemenea, aceştia pot deţine şi cetăţenia duală, un drept până recent limitat doar pentru cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, procesul rămâne complicat, costisitor şi implică cerinţe precum traducerea documentelor oficiale şi dovedirea unui anumit nivel de cunoaştere a limbii germane.

Deficitul democratic şi excluderea cetăţenilor străini

Una dintre problemele majore ale Germaniei este ceea ce se numeşte „deficitul democratic”. Acesta se referă la faptul că milioane de rezidenţi care nu au cetăţenie germană nu pot participa la procesul electoral, ceea ce duce la o excluziune politică semnificativă. Aceasta afectează calitatea democraţiei, deoarece o mare parte a populaţiei nu are posibilitatea de a influenţa politicile care le afectează viaţa de zi cu zi.

Excluderea cetăţenilor săraci şi dificultăţile economice

Obţinerea cetăţeniei germane poate fi extrem de dificilă pentru persoanele cu locuri de muncă prost plătite. Deşi regulile s-au relaxat în ultimii ani, pentru cei care nu au un loc de muncă stabil sau au venituri mici, procesul de naturalizare rămâne un obstacol major. Această excludere economică are un impact direct asupra participării lor politice şi a integrării în societatea germană.

Impactul asupra reprezentării politice

În ciuda faptului că aproximativ 11% dintre membrii Bundestag-ului (parlamentul federal german) au un fundal internaţional, doar 7% dintre membrii parlamentelor regionale provin din grupuri cu un background internaţional. În anumite zone din estul Germaniei, acest procent este mai mic de 1%. Aceasta subliniază faptul că, deşi există o diversitate semnificativă de populaţie cu origini internaţionale, reprezentarea politică nu reflectă pe deplin acest lucru.

Viitorul votului în Germania

Deşi discuţiile privind drepturile de vot pentru cetăţenii non-germani sunt în desfăşurare de decenii, schimbările legislative sunt puţin probabile în viitorul apropiat. Majoritatea partidelor politice din Germania, în special cele conservatoare, nu susţin extinderea drepturilor de vot pentru cetăţenii străini. De fapt, unele partide au sugerat chiar că cetăţenia germană ar putea fi revocată pentru persoanele care au obţinut-o, ceea ce indică o reticenţă generală faţă de orice formă de liberalizare a sistemului electoral.