Demonstraţie de încondeiat ouă, la ”Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” de la Brădet
Manifestarea se află la cea de-a XXII-a ediţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În cadrul acesteia, începând cu ora 14.00 va avea loc o demonstraţie de încondeiat ouă, după care, de la ora 16.00 urmează un program de muzică religioasă, corală, un concurs de încondeiat şi un spectacol folcloric, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, iniţiatorul evenimentului şi directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean.
Potrivit acestuia, la ”Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte” este aşteptat Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
La concursul de încondeiat vor participa între 15 şi 20 de participanţi, care vor aduce şase ouă încondeiate, a spus Oltean.
”Cele şase ouă încondeiate pe care le prevede regulamentul concursului nu pot fi încondeiate acolo, pe loc, pentru că sunt ouă încondeiate şi cu multe culori şi durează câteva zile încondeierea unui singur ou. Acolo, ouăle vor fi expuse, noi avem un juriu competent care va decide cine se va situa pe primele trei locuri şi toţi participanţii la concurs primesc diplome şi premii”, a spus Costică Oltean.
Acesta a adăugat că a păstrat aproape toate ouăle încondeiate înscrise în concurs, de la debutul acestuia de acum 22 de ani şi până în prezent şi că un vis al său ar fi să poată să le expună pe toate, la Brădet:
”Ouăle încondeiate le am păstrate pe ani, de acum 22 de ani. Le avem pe aproape toate (…). Nu pot spune numărul exact, dar avem câteva sute de ouă încondeiate, pentru că în fiecare an au fost aproximativ 20 de concurenţi (…). De fiecare dată au fost aproape 100 de ouă încondeiate la un concurs şi acelea, în mare măsură, s-au păstrat (…). Acele ouă sunt date cu o soluţie de către noi, după care le punem la păstrare. Un vis al meu ar fi să le expunem pe toate, dar, din păcate, nu prea am avut unde şi cum, pentru că ar trebui foarte multe vitrine şi un spaţiu corespunzător. Aşadar, expunem doar ouăle cu care s-au câştigat premii”, a declarat Costică Oltean.
Întrebat cum s-a conturat ideea ”Sărbătorii ouălor roşii de Paşte”, el a răspuns că ”dintr-o pură întâmplare”, manifestarea urmărind atât păstrarea tradiţiilor locale, cât şi socializarea.
”Eram la Căminul de la Brădet, a doua zi de Paşti, şi o femeie mergea la biserică purtând un coşuleţ cu ouă, descoperite, care erau încondeiate foarte frumos. Am rugat-o să mă lase să le văd şi eu, am întrebat-o cine le-a încondeiat aşa de frumos şi a spus că dumneaei şi pornind de acolo m-am tot gândit şi am iniţiat această frumoasă sărbătoare de primăvară, în care am încercat să includem atât concursul de ouă încondeiate, cât şi un spectacol de care toţi cetăţenii satului Brădet să se poată bucura. Sigur, acest eveniment a luat amploare pe parcurs, am văzut că a mers la sufletul cetăţenilor şi iată că am ajuns la cea de-a XX-a ediţie. Într-adevăr, nu mă gândeam că poate dăinui (…). Cu această ocazie, se păstrează acest obicei extraordinar de frumos, pe lângă înroşitul ouălor de Paşte şi încondeierea acestora. Mulţi copii au început să încondeieze. Venind la festival, văzând aceste ouă deosebite încearcă şi ei acasă, cu siguranţă şi pot şi, cu siguranţă le vor arăta şi copiilor lor, aşa că tradiţia merge mai departe”, a declarat Costică Oltean.