- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (21.02.2013, 21:18)
- Departamentul Corespondenţi
Denunţ penal împotriva nerespectării deciziei instanţei privind drapelul secuiesc în Harghita
Preşedintele Forumului Civic al Românilor, Ilie Şandru, spune că a depus un denunţ penal la Parchetul din Gheorgheni, privind nerespectarea sentinţei date de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a anulat hotărârea Consiliului Judeţean Harghita prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului.
Urmărește
1638 afișări
Denunţ penal împotriva nerespectării deciziei instanţei privind drapelul secuiesc în Harghita (Imagine: Mathe Zoltan/Mediafax Foto)
Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), Ilie Şandru, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că, deşi hotărârea Consiliului Judeţean prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului Harghita a fost anulată definitiv şi irevocabil, acesta continuă să fie arborat pe zeci de primării.
"Asta m-a determinat să fac un denunţ penal pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile şi am început în zona Gheorgheni. Acţiunea va continua în justiţie, de data aceasta printr-un proces penal, voi ajunge şi la Parchetul din Miercurea Ciuc pentru zona Ciuc şi la Parchetul din Odorheiu Secuiesc pentru zona Odorhei", a spus Şandru.
El a spus că a fost deja citat la sediul Poliţiei municipiului Gheorgheni, unde se va prezenta peste câteva zile pentru a-şi susţine denunţul, potrivit legii, acolo urmând să fie chemaţi şi "20-30 de indivizi, primari care nu au înţeles să respecte hotărârea definitivă", deşi le-a trimis-o.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Citeşte şi:
PDL va cere Parlamentului o poziţie oficială faţă de arborarea în Parlamentul Ungariei a steagului secuiesc
Şandru a susţinut că drapelul secuiesc "este al unui ţinut care nu există legal" şi "nu e aprobat de nicio instanţă judecătorească".
"Politicienii maghiari aduc tot felul de aşa-zise motivări, de-a dreptul puerile, că şi alte zone geografice şi alte ţinuturi au drapele şi însemne proprii, dar acelea sunt recunoscute, Ţara Bârsei, a Făgăraşului şi multe altele, nu ştiu dacă au drapele sau nu au, dar oricum, ele nu sunt drapele ale unui ţinut care nu există legal, ori drapelul secuiesc este al unui ţinut care nu există legal, Ţinutul Secuiesc autonom, nu e aprobat de nicio instanţă judecătorească şi nu poate sta alături de drapelul ţării", a explicat el.
Preşedintele FCRCHM a spus că legea trebuie respectată, însă, în opinia sa, în Harghita "nu s-au aplicat foarte multe legi şi de aceea s-a ajuns la această politică a paşilor mărunţi prin care, în timp ce UDMR s-a aflat la putere, la guvernare atâţia amar de ani, a făcut ce-a vrut".
Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat, în septembrie 2012, o hotărâre a Consiliului Judeţean Harghita din 2009, prin care steagul secuiesc a devenit drapelul judeţului Harghita. Potrivit portalului instanţelor de judecată, instanţa a admis astfel un recurs formulat de Ilie Şandru, decizia fiind irevocabilă.
Citeşte şi:
Ministrul ungar de Externe: Atitudinea politicienilor români în cazul steagului secuiesc riscă să afecteze cooperarea României cu Ungaria
În noiembrie 2009, consilierii judeţeni harghiteni au aprobat proiectul de hotărâre prin care steagul Consiliului Naţional Secuiesc devenea şi steagul judeţului Harghita, urmând să fie folosit la manifestări festive.
După primirea deciziei civile pronunţate de către Curtea de Apel Târgu Mureş, prefectul Jean-Adrian Andrei a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarilor din judeţ să se conformeze dispoziţiilor "general obligatorii" ale acesteia şi să o pună în executare.
Numai câţiva primari au declarat că se vor conforma, alţii au refuzat public, iar în prezent drapelul secuiesc este arborat, potrivit prefectului, pe sediile a 40 de primării, din cele 67 existente în judeţ, pe 62 de şcoli şi pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Borbély: Chestiunea drapelului secuiesc, menţinută artificial de media. Legea nu interzice arborarea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe