- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.12.2013, 18:12)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Denunţătoarea soţilor Năstase în dosarul Zambaccian: Nu am avut curaj să mă opun, de frică
Unul dintre martorii din dosarul Zambaccian, Cristina Popa, a relatat luni, la ICCJ, modalitatea, în opinia sa ilegală, în care firma unde lucra a importat din China produsele ajunse la soţii Năstase, pentru casele din Zambaccian şi Cornu, ea afirmând că, de frică, nu a avut curaj să se opună.
Urmărește
759 afișări
Denunţătoarea soţilor Năstase în dosarul Zambaccian: Nu am avut curaj să mă opun, de frică
Cristina Popa - iniţial inculpată, ulterior martor denunţător - a dat o amplă declaraţie în faţa a cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în care a relatat că a fost pusă în faţa unui falsuri de către fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu, context în care a fost cuprinsă de teamă şi frică, motiv pentru care le-a continuat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Astfel, Cristina Popa a explicat că, în perioada în care au fost primite transporturile de obiecte chinezeşti de către firma Vercon, Irina Jianu a venit la ea cu o serie de liste ce cuprindeau desfăşurătoare ale containerelor ce soseau din China, cu destinaţia "soţii Năstase".
"A venit Jianu cu o listă de produse din container. Obiectele nu aveau nici preţ şi lista nu prezenta nici numărul de obiecte per categorie. Erau de toate în acele containere şi acestea nu aveau nici măcar contract. Mi-aduc aminte că erau acolo ornamente de Crăciun, căciuliţe, haine, dar au fost şi containere cu produse sanitare, mobilier (...). Era şi un cal de cupru, parcă aşa îmi amintesc. Odată cu lista, am primit şi facturi de la expeditor. Irina Paula Jianu a spus că toate obiectele au fost achiziţionate din bazarurile chinezeşti. Când am văzut ce este acolo, când am văzut o listă fără număr de obiecte per categorie şi când am văzut acele facturi, mi s-a făcut frică. Era imposibil să transpui listele alea în facturi, pentru că nu existau preţurile pentru niciun produs şi o foarte mare de produse nu avea nici cantitatea trecută, cu atât mai grav era că, neavând greutăţile obiectelor sau numărul lor, nu puteam stabili nici greutatea containerului, deosebit de importantă la controlul vamal. Situaţia creată era imposibilă", a declarat martora.
Denunţătoarea soţilor Năstase le-a mai arătat judecătorilor că i-a spus Irinei Jianu "că este imposibil de întocmit acte normale pentru un astfel de transport", în contextul în care două dintre containere erau deja ajunse în port.
Întrebată de ce a perpetuat ilegalităţile pe care le-a descoperit şi de ce a continuat să întocmească în fals acte, Cristina Popa a spus: "Pentru că deja luasem act de ilegalităţile astea şi pentru că fusesem pusă în faţa faptului împlinit. Nu am avut curaj să mă opun, de frică".
Femeia a mai relatat, în faţa magistraţilor, că a făcut rost "cu ajutorul dicţionarului" de denumirile unora dintre produse, că până la urmă a întocmit facturi fiscale, antedatate în multe situaţii din cauza decalajelor mari de timp, în contextul duratei lungi de transport pe mare.
Popa a arătat că, într-un prim caz, a reuşit să preia din port două containere, pe care le-a adus pe calea ferată la Bacău şi le-a depozitat într-un sediu al Conimpuls din localitatea Izvoarele.
"Vercon este firma care a achitat vama, transportul intern, manoperele de manipulare precum şi paza acestor containere. Ulterior, ele au ajuns într-un depozit al Remat Chitila din Bucureşti. Avizele de însoţire a mărfii nu erau reale. Acele bunuri nu au intrat vreodată în gestiunea firmei Conimpuls. Primele containere erau pentru familia Năstase şi pentru lucrările din Zambaccian şi Cornu. Irina Paula Jianu mi-a spus că sunt lucruri cumpărate împreună cu Daniela Năstase şi că ea este destinatarul. Facuturile false făcute de mine şi introduse în contabilitatea Vercon au fost antedatate din cauza duratei de transport pe mare, care a fost de aproximativ o lună", a arătat Popa.
Contestaţiile făcute de Adrian şi Dana Năstase, precum şi de ceilalţi inculpaţi în cazul pedepselor dispuse la 30 martie 2012 în dosarul Zambaccian sunt judecate de un complet de cinci judecători al instanţei supreme, format din vicepreşedintele ICCJ Ionuţ Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Zglimbea şi Cristina Rotaru.
Tot la termenul de luni al recursului din dosarul Zambaccian, avocaţii soţilor Adrian şi Dana Năstase l-au recuzat pe judecătorul Ionuţ Matei, pe motiv că acesta s-a pronunţat în dosarul "Trofeul calităţii" şi a stabilit o pedeapsă cu executare în cazul fostului premier.
Potrivit avocaţilor, Ionuţ Matei a făcut parte dintr-un alt complet care l-a condamnat pe fostul premier, arătând că la acel moment s-a motivat că Adrian Năstase "reprezintă personificarea corupţiei din clasa politică românească".
Un alt complet de cinci judecători de la ICCJ a respins cererea de recuzare a judecătorului Ionuţ Matei, acesta rămânând în continuare preşedintele completului care judecă recursul în dosarul Zambaccian.
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.
Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.
Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.
În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46