- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (13.02.2014, 11:39)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Denunţătorii din dosarul Cosma, trei oameni de afaceri cu firme urmărite penal în dosarul lui Păvăleanu
Denunţătorii din dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, sunt trei oameni de afaceri ale căror firme sunt urmărite penal în dosarul de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 milioane de euro, unul dintre ei fiind arestat preventiv în acest caz.
Urmărește
3020 afișări
Pteşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (Imagine: Lucian Iliescu/Mediafax Foto)
Denunţătorii din dosarul instrumentat de DNA Ploieşti în care preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu, respectiv trafic de influenţă sunt trei oameni de afaceri prahoveni - Ion Dumitru, Costin Giani Palada şi Nicolae Onea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Firmele controlate de cei trei oameni de afaceri - SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL - sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti şi în care unul dintre cei trei oameni de afaceri este în prezent arestat preventiv. În acest dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani este arestat preventiv şi fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, iar Răzvan Alexe este inculpat.
Citeşte şi:
Fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu şi alte cinci persoane, arestaţi pentru spălare de bani
De mai mulţi ani, toate cele trei firme au contracte cu autorităţile publice locale, inclusiv cu Consiliul Judeţean Prahova. Acestea au avut şi iarna trecută şi au şi în acest sezon contracte de deszăpezire pentru drumurile judeţene din Prahova aflate în administrarea Consiliului Judeţean.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Ion Dumitru este acţionarul majoritar al firmei Star T&D, firmă aflată în insolvenţă şi care de mulţi ani are contracte cu Consiliul Judeţean Prahova şi cu alte autorităţi locale din judeţ.
Dosarul instrumentat de DNA în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu a pornit de la un denunţ al lui Ion Dumitru, care a reclamat la DNA că Răzvan Alexe a primit de la el peste cinci milioane de lei.
"În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cosma Mircea, a pretins şi primit de la denunţător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L., lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei ( sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L. în perioada 2012 – 2013 )", anunţau procurorii DNA Ploieşti în momentul în care a fost deschis acest dosar, iar Răzvan Alexe a fost arestat preventiv.
Firma Star T&D Blejoi a câştigat, pentru sezonul de iarnă 2013 - 2014, contractele pentru deszăpezirea a trei dintre cele opt sectoare în care este împărţit judeţul Prahova pentru această activitate, valoarea totală a celor trei contracte fiind de 1.935.000 de lei. La semnarea contractelor, Star T&D a renunţat la un contract care valora 530.000 de lei, invocând ”motive financiare”, potrivit oficialilor CJ Prahova, iar un al doilea contract nu a fost semnat din cauză că licitaţia a fost contestată la CNSC, în final Star T&D semnând un singur contract, în valoare de 815.000 lei. Conform datelor publicate pe site-ul CJ Prahova, Star T&D a avut şi în sezonul 2012 – 2013 contracte pentru deszăpezirea a două dintre cele opt sectoare ale judeţului Prahova.
Omul de afaceri Giani Costin Palada controlează SC Cast SRL. Firma a fost înfiinţată de tatăl său şi înscrisă însă pe numele mamei sale, Olga Palada. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, unicul asociat al SC Cast SRL este Olga Palada, iar firma se află sub urmărire penală.
Datele furnizate de CJ Prahova, la solicitarea MEDIAFAX, arată că SC Cast SRL a câştigat şi a semnat un contract de deszăpezire pentru unul dintre cele opt sectoare ale judeţului Prahova în sezonul 2013 - 2014. În sezonul anterior, SC Cast SRL a prestat activităţi de deszăpezire pe două dintre cele opt sectoare.
Nicolae Onea controlează firma Coni SRL, fiind unicul asociat. În acest sezon, firma Coni a câştigat două contracte de deszăpezire pentru drumurile judeţene din Prahova, însă una dintre licitaţii a fost contestată. În sezonul 2012 – 2013 firma Coni a avut contract de deszăpezire pentru un sector din judeţul Prahova.
În prezent, Nicolae Onea este arestat în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. Mandatul de arestare pe numele lui Onea a fost emis luna trecută, alături de acesta fiind arestaţi preventiv alţi cinci oameni de afaceri din Prahova. Recent, Onea a cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv, invocând prevederile noului Cod penal, însă Curtea de Apel Ploieşti a respins solicitarea, decizând menţinerea sa şi a celorlalţi oameni de afaceri în stare de arest.
În acest dosar de evaziune fiscală este inculpat şi Răzvan Alexe.
Dosarul în care Vlad şi Mircea Cosma sunt puşi sub urmărire penală a fost deschis de DNA Ploieşti în decembrie, în urma denunţului omului de afaceri Ion Dumitru la adresa lui Răzvan Alexe. Atunci, Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a şi fost arestat preventiv în acest dosar.
Marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost reţinut de procurorii DNA Ploieşti pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar ulterior, pentru că avea tensiune foarte mare, a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unde a fost internat în secţia de Cardiologie până miercuri la prânz, când a fost dus la instanţa supremă. Cosma a fost adus cu ambulanţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), el având o perfuzie la o mână şi fiind însoţit de managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, medicul Daniel Nicolae, care i-a ţinut perfuzia.
Miercuri, în jurul orei 15.50, după judecarea propunerii de arestare preventivă formulată de DNA, preşedintele CJ Prahova a plecat de la instanţa supremă după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere, dar înainte ca judecătorii să decidă cu privire la cererea de arestare. Cosma a plecat de la ICCJ tot cu perfuzia la mână şi tot cu ambulanţa, care l-a transportat la Spitalul Judeţean din Ploieşti.
Miercuri seară, magistraţii instanţei supreme au decis ca Mircea Cosma să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, astfel că acesta a rămas în continuare internat la Spitalul Judeţean din Ploieşti.
Citeşte şi:
Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat ÎN LIBERTATE, sub control judiciar
În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, care fusese reţinut în acelaşi dosar, tot sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca măsură preventivă arestul la domiciliu, până în 13 martie.
Decizia de miercuri în cazul lui Cosma şi Alixandrescu nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanţa supremă.
În dosarul în care a fost reţinut Cosma, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat, miercuri, Comisia juridică cu cererea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a lui Vlad Cosma, iar deputatul va fi audiat în această comisie luni.
Vlad şi Mircea Cosma sunt acuzaţi de procurorii DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.
"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.
Mircea Cosma, în vârstă de 68 de ani, se află la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. De asemenea, Mircea Cosma este preşedinte al PSD Prahova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat ÎN LIBERTATE, sub control judiciar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta