Denunţătorul adjunctului RAR Bihor a fost unul dintre intermediarii mitei, anchetat şi el de DNA

Persoana care l-a denunţat pe directorul adjunct al RAR Bihor Mihai Domocoş, arestat pentru luare de mită, a fost un orădean care intermedia mita între proprietarii autoturismelor şi funcţionari, bărbatul fiind anchetat şi el de DNA, pentru trafic de influenţă, potrivit reprezentanţilor DGA.

Urmărește
31 afișări

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Anticorupţie Oradea, doi orădeni, intermediari ai mitei între proprietarii autoturismelor şi funcţionarii Registrului Auto Român Bihor, sunt cercetaţi în libertate pentru trafic de influenţă, unul dintre ei fiind denunţătorul faptelor de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sursa citată arată că ancheta a pornit de la investigaţiile făcute de poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor în cazul celor doi intermediari, ambii orădeni, suspectaţi de trafic de influenţă în formă continuată, în urma unei sesizări primite în cursul anului 2010.

"Din primele cercetări a rezultat că, în perioada anilor 2010-2011, cei doi au pretins şi au primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, prevalându-se de influenţa avută la diferiţi funcţionari din cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, în vederea programării imediate pentru verificare a unor autovehicule la RAR Bihor, verificării şi omologării acestora în condiţii preferenţiale, prin eludarea totală sau parţială a taxei de primă înmatriculare. Cauza a fost sesizată de poliţiştii DGA Bihor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Anticorupţie Oradea, în cursul anului 2010", se arată în comunicat.

Ulterior, una din persoanele cercetate a formulat un autodenunţ, motiv pentru care, în 20 ianuarie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DNA Oradea, s-a organizat o acţiune finalizată cu prinderea în flagrant a directorului adjunct al RAR Bihor.

După flagrant, poliţiştii DGA Bihor au făcut percheziţii atât la sediul RAR Bihor, cât şi la domiciliile directorului adjunct al instituţiei şi ale celor doi orădeni anchetaţi pentru trafic de influenţă, percheziţii la care au participat şi ofiţeri ai DGA Satu Mare.

"În urma anchetei, directorul adjunct al RAR şi unul din intermediari au fost reţinuţi pentru 24 de ore, primul pentru luare de mită, iar cel de-al doilea pentru trafic de influenţă, denunţătorul primind interdicţia de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile", se menţionează în documentul DGA.

Cercetările în cauză sunt continuate de ofiţerii DGA, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, tot luni, de DNA, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea fac cercetări penale faţă de Mihai Domocoş, funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Registrului Auto Român (RAR) - Reprezentanţa Bihor, acuzat de luare de mită în formă continuată,

Conform sursei citate, în perioada 2010-2011 Mihai Domocoş, în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, a pretins şi a primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, în vederea programării imediate pentru verificare a autovehiculelor la RAR Bihor, a verificării şi omologării acestora în vederea înmatriculării, prin eludarea totală sau parţială a taxei de poluare (taxă de primă înmatriculare). Eludarea taxei de poluare se realiza prin înmatricularea unor autovehicule pe numele unor persoane cu handicap care sunt scutite, prin lege, de la plata unei astfel de taxe.

În 20 ianuarie, Mihai Domocoş a fost prins în flagrant după ce a primit de la un denunţător suma de 100 de euro pentru a-l sprijini să omologheze un autoturism în regim de urgenţă şi cu plata unei taxe de poluare mai mici, cât şi pentru a-l ajuta pe denunţător să omologheze în mod fraudulos un alt autovehicul pe numele unei persoane cu handicap, cu consecinţa înmatriculării fără plata acestei taxe.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri MAI - Direcţia Generală Anticorupţie.

În 20 ianuarie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar în 21 ianuarie Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a lui Domocoş pe o perioadă de 15 zile, DNA declarând recurs faţă de această decizie.

Recursul se va judeca la Curtea de Apel Oradea, în cursul acestei săptămâni.

Potrivit unor surse din cadrul DGA Bihor, directorul executiv al RAR Bihor, Cristian Ile, este anchetat pentru aceeaşi infracţiune, în stare de libertate.

Sursele citate afirmau că ancheta în caz este doar în fază incipientă, cei doi manageri ai RAR fiind suspectaţi că fac parte dintr-o reţea care, începând de anul trecut, a înmatriculat peste 1.000 de autoturisme - BMW, Audi, Mercedes - pe numele unor persoane cu handicap, care sunt scutite de plata taxei de primă înmatriculare.

Pentru a accepta ca maşinile să fie trecute pe numele lor, persoanele cu handicap ar fi primit sume de 200-300 de lei, arătau sursele citate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici