- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Denunţătorul fostului procuror Bălăşescu a recunoscut în faţa instanţei că purta frecvent aparatură de înregistrare asupra sa
Denunţătorul procurorului de la Parchetul Tribunalului Ilfov, Maximilian Bălăşescu - judecat în stare de arest, pentru fapte de corupţie -, Sebastian Dobrescu, a recunoscut în faţa judecătorilor că purta frecvent aparatură de înregistrare asupra sa, astfel înregistrându-l şi pe fostul anchetator.
Maximilian Balasescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)
Curtea de Apel Bucureşti l-a audiat marţi pe denunţătorul Sebastian Dobrescu, persoana care le-a relatat procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) despre faptele de corupţie ale procurorului Maximilian Bălăşescu şi a apropiaţilor acestuia.
În faţa instanţei de judecată, Dobrescu a reiterat declaraţia dată procurorilor DNA şi a arătat în detaliu modul în care complicii procurorului Maximilian Bălăşescu, Marian Simirianu şi Cristian Ene, i-au cerut 300.000 de euro, bani ce urmau să ajungă la anchetator, în schimbul cărora urma să îl favorizeze în dosarul vrăjitoarelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În declaraţia sa, denunţătorul Dobrescu a arătat judecătorului că purta frecvent aparatură de înregistrare, acesta fiind un hobby al său. Concret, a arătat Dobrescu, avea "o plăcere de a înregistra oamenii pentru ca după aceea să le poată dovedi că ei mint".
Dobrescu a arătat că a purtat aparatura de înregistrare pe care o deţinea la întâlnirile cu apropiaţii lui Bălăşescu şi la momentul când s-a întâlnit cu magistratul Bălăşescu la acesta în birou. Bărbatul a mai arătat că de la o sumă de 100.000 de euro s-a ajuns la o sumă de 300.000 de euro, pe care el n-a înţeles-o.
Denunţătorul a spus că nu putea concepe că procurorul putea cere asemenea sume de bani, el sperând ca totul să se limiteze la înşelăciune pusă la cale de Simirianu şi Ene.
La termenul de marţi au mai fost audiaţi şi procurorul şef al Parchetului Tribunalului Ilfov, Gheorghe Mihai, superiorul fostului anchetator Bălăşescu (care şi-a dat demisia din magistratură-n.r.). Acesta a arătat că Bălăşescu se consulta frecvent cu el în privinţa anchetelor pe care le făcea. Tot Mihai a declarat că la nivelul Parchetului se convenise ca anchetatorii să pună sechestre pe maşini.
Mihai a mai afirmat că Bălăşescu a venit la el să îi spună despre o serie de sechestre asiguratorii puse pe nişte conturi ale inculpaţilor din dosarul vrăjitoarelor, dar că nu i-a cerut alte sfaturi în această privinţă.
Procurorul şef a arătat că dosarul vrăjitoarelor nu putea ajunge la un alt procuror pe motiv că el nu putea face anchetă, un procuror era repartizat pentru şedinţele de judecată de la instanţă, iar cel de-al patrulea magistrat existent în unitatea de parchet era liber la momentul declanşării cercetării în respectivul caz, Maximilian Bălăşescu fiind singurul anchetator disponibil.
În 24 februarie 2012, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, pentru de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, "un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă".
Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.
Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.
În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse.
În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.
La sfârşitul lunii februarie, Maximilian Bălăşescu a anunţat la Curtea de Apel Bucureşti că a demisionat din Ministerul Public şi că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO