- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Denunţătorul lui Gavrilă, trimis în judecată de DNA în decembrie 2010, pentru evaziune fiscală
Omul de afaceri Antonello Celestini, care l-ar fi denunţat pe Nicolae Gavrilă, consilier superior ANAF arestat miercuri, a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2010, pentru evaziune fiscală, alături de fostul secretar de stat în MFP Graţiela Iordache, în cazul Galaxy Tobacco.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), evaziunea fiscală în acest caz a fost de 186.173.777,29 de lei (aproximativ 44 de milioane de euro).
Următorul termen în proces, care se judecă la Tribunalul Bucureşti, este programat în 9 martie, la precedentele două termene, din 24 ianuarie şi 21 februarie, cauza fiind amânată, fie la cererea a doi dintre inculpaţi, fie pentru pregătirea apărării.
De altfel, într-o declaraţie difuzată miercuri de Realitatea TV, Celestini face referire la acest caz, spunând că implicarea sa în acest dosar este "o răzbunare" a Vămii, pentru că a reuşit, în baza unei ordonanţe de la Ministerul Finanţelor, să ducă în Italia 960 de tone de tutun cumpărat din România, o tranzacţie comercială "perfect legală" pe care cei de la vamă încercau să o împiedice pentru a-l face să le dea mită.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, care deţineau calităţile de mai jos la momentul săvârşirii faptelor: Vasile Duţă - administrator şi director general al SC Galaxy Tobacco SA şi Celestini Antonello - preşedinte şi acţionar la SC Galaxy Tobacco SA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală; Graţiela Denisa Iordache - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Livia Bădescu - şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală; persoana juridică SC Galaxy Tobacco SA (fosta Societate Naţională Tutunul Românesc), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală", informa DNA în 20 decembrie 2010.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone de tutun brut către firma italiană SC CTS SRL.
Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal, precum cele din Zimnicea, Bucureşti sau Târgu Jiu, "cu încălcarea dispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie de comercializare". Emiterea şi executarea celor două contracte a avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat.
Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, Duţă şi Celestini, reprezentanţi ai firmei SC Galaxy Tobacco SA, "au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ o mie de tone de tutun", demers menit să favorizeze firma italiană CTS SRL, explica DNA.
Într-o primă fază, în cursul lunii martie 2008, SC Galaxy Tobacco SA a efectuat o livrare de tutun brut în cantitate de 231,7 tone către SC CTS SRL din Italia, livrarea făcându-se dintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), cu încălcarea dispoziţiilor privind supravegherea fiscală. Prin urmare, statul român nu a încasat acciza aferentă cantităţii de tutun brut livrat în Italia, prejudiciul provocat fiind de 8.240.878,8 lei.
Ulterior, în perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a transferat proprietatea a 871,2 tone de tutun brut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti, Râmnicu Sărat, Urziceni sau Târgu Jiu) către aceeaşi firmă din Italia, "prin întocmirea unor acte juridice frauduloase şi operaţiuni fictive", scopul final fiind evitarea plăţii de TVA şi acciză, prin ascunderea sursei impozabile. Potrivit DNA, prin neplata obligaţiilor fiscale a fost creat un prejudiciu de 177.932.898,49 de lei.
"În această a doua situaţie, producerea pagubei a fost înlesnită de activitatea inculpatelor Iordache Graţiela Denisa, în calitatea sa de secretar de stat în MFP, exercitând cumulativ şi atribuţiile de director la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor şi Bădescu Livia, în calitatea sa de şef serviciu - Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la Galaxy Tobacco SA la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele două societăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA", arătau reprezentanţii DNA în decembrie 2010.
Anterior emiterii acestei adrese, ANV îşi exprimase un punct de vedere contrar celor menţionate, Antonello Celestini afirmând, miercuri, la Realitatea TV, că punctul de vedere al celor de la autoritatea vamală a fost explicat de Gavrilă prin aceea că "vor mită".
"(Nicolae Gavrilă, n.r.) S-a întors şi mi-a povestit că vama vrea bani, din cauză că sunt alegeri şi are nevoie de bani pentru alegeri", a spus, miercuri, la Realitatea TV, italianul.
Potrivit acestuia, într-o primă fază Gavrilă i-ar fi cerut 400.000 de euro, după care 100.000 de euro, însă italianul a refuzat să plătească, spunând că "sunt prea mulţi bani". Astfel, italianul a mers la Ministerul Finanţelor unde, printr-un consilier al ministrului de la acea vreme, Gheorghe Pogea, a primit confirmarea că "are dreptate" şi că nu trebuie să plătească nimic pentru acea tranzacţie.
"Am primit ordonanţă de la Ministerul Finanţelor că pot să aduc tutunul. Că trebuie să respect un regulament, dar pot să aduc tutunul", a povestit italianul Antonello Celestini la Realitatea TV. El a relatat că, în urma eliberării acelei "ordonanţe" de la Ministerul Finanţelor, "vama s-a răzbunat" şi a făcut un denunţ, în urma căruia s-a constituit un alt dosar penal, în care Celestini este cercetat alături de fostul secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache.
Celestini a fost întrebat de jurnalişti la cine ar fi trebuit să ajungă banii ceruţi de Gavrilă. "Nu ştiu dacă e bine să spun la momentul ăsta. Era un şef de la vamă. Un şef mare de la vamă", a răspuns italianul, refuzând să divulge identitatea persoanei, pe motiv că ar putea "strica" ancheta procurorilor. Întrebat dacă destinatarul banilor era şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă. Celestini a refuzat în continuare să divulge identitatea "şefului mare de la vamă", răspunzând, amuzat: "Nu! Nu ştiu! Dar asta ştie DNA".
Potrivit procurorilor, prin "activitatea infracţională descrisă" în rechizitoriul prin care Celestini şi Iordache au fost trimişi în judecată, statul a fost prejudiciat, cu ocazia tranzacţiilor explicate, cu 186.173.777,29 de lei (aproximativ 44 de milioane de euro), rezultat din neachitarea obligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ o mie de tone de tutun.
Ministerul Finanţelor Publice prin ANAF - Garda Financiară s-a constituit parte civilă în acest proces, cu suma reprezentând prejudiciul total estimat.
În vederea recuperării prejudiciului, a fost pus sechestru asigurător asupra "tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Vasile Duţă, Antonello Celestini şi persoanei juridice SC Galaxy Tobacco SA".
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: CCR decide renumărarea voturilor
-
BREAKING NEWS CCR a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală se suspendă
-
Augustin Zegrean: Mă tem că vor să meargă spre anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale
-
„Este absolut imposibil...” – Toni Greblă despre renumărarea voturilor de la alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO