- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputat FDGR: Există un deficit enorm de manuale pentru predare în limbile minorităţilor
Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a declarat, miercuri, că deficitul de manuale pentru clasele cu predare în limbile minorităţilor este "enorm", elevii ajungând să îşi xeroxeze cărţile pentru a putea învăţa, şi i-a cerut ministrului Educaţiei ca în acest an să fie tipărite astfel de manuale.
"M-am întâlnit ieri (marţi - n.r.) cu ministrul Funeriu şi i-am cerut ca anul acesta să fie tipărite manuale pentru secţiile cu predare în limbile minorităţilor naţionale. Este un deficit enorm de manuale. Acestea sunt vechi, dacă există. Eu cunosc situaţia şi o urmăresc de mult. Am înţeles constrângerile financiare din anii trecuţi, dar nu văd niciun motiv ca anul acesta să nu facem ceva în sensul ăsta. E clar că nu se poate acoperi de azi pe mâine deficitul enorm care există, dar măcar la Limba şi literatura maternă trebuie să înceapă reeditarea de manuale", a declarat, într-o conferinţă de presă, deputatul FDGR Ovidiu Ganţ, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Întrebat dacă are date concrete despre cât de mare este deficitul de manuale, deputatul a răspuns că nu ştie exact, dar copiii au ajuns să îşi xeroxeze cărţile pentru a avea după ce învăţa.
"Băiatul meu, care este în clasa a IV-a la un liceu german în Timişoara, şi-a tras la xerox cartea de germană pentru că nu există manual. Ceva mai nemijlocit ca şi experienţă decât asta este greu de imaginat", a declarat Ganţ.
Potrivit acestuia, Forumul Democrat al Germanilor din România ar reedita manuale pentru clasele cu predare în limba germană, cum a făcut şi în anul 2002, dar Ministerul Educaţiei a anunţat că va modifica programa şcolară.
"Dacă mi-ar spune care este programa am face şi acum, imediat, cărţi pentru clasele a XI-a şi a XII-a. Dar nu mă refer doar la comunitatea germană. Mă refer la comunităţi mult mai mici, sârbi, ucrainieni, unde este nerentabil. Competiţia asta este interesantă pentru edituri când tirajul este de 200.000 de exemplare, dar nu mai e aşa de interesantă pentru manualul de Limba germană clasa I, de exemplu, unde sunt doar 1.000 de exemplare şi nu câştigă editurile nimic, din contră, pierd. Şi atunci trebuie găsit un mecanism de pachete, o carte rentabilă cu una mai puţin rentabilă, dar asta e treaba Ministerului Educaţiei, nu e treaba mea", a spus Ovidiu Ganţ.
El a menţionat că Ministerul Educaţiei ar putea edita "pachete multi-anuale", aşa cum a făcut FDGR, adică un număr mult mai mare dintr-un anumit manual, care să nu mai fie apoi "o problemă" în următorii cinci-zece ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO