- Home
- Social
- SIBIU, (19.04.2013, 19:43)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputat FDGR: Minorităţile ţin nepărat ca în Constituţie să fie introdusă Rezoluţia de la 1 decembrie 1918
Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a declarat, vineri, la Sibiu, că grupul parlamentar al minorităţilor a formulat câteva teze privind revizuirea Constituţiei, un punct la care minorităţile "ţin neapărat" fiind introducerea în Legea fundamentală a Rezoluţiei de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Urmărește
1462 afișări
Deputat FDGR: Minorităţile ţin nepărat ca în Constituţie să fie introdusă Rezoluţia de la 1 decembrie 1918 (Imagine: Shutterstock)
Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) Ovidiu Ganţ, care este membru supleant în Comisia pentru revizuirea Constituţiei, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că grupul parlamentar al minorităţilor a formulat mai multe teze în baza cărora ar dori să se modifice Legea fundamentală.
Potrivit acestuia, prima dintre teze prevede introducerea în articolul 1 punctul 3 a Rezoluţiei de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, prin care a fost consfinţită Unirea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
"Aş începe cu o chestiune care nu vizează neapărat chestiuni concrete din Constituţie, ci articolul 1, punctul 3, o chestiune la care noi ţinem neapărat. De aici lipseşte un document fundamental, Rezoluţia de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918. Este un act fundamental care stă la baza statului român modern, un act care exprima, la vremea respectivă, voinţa românilor din Ardeal şi, parţial, Banat, dar care a răspuns şi intereselor saşilor din Transilvania. Aceştia, la 8 ianuarie 1919, s-au adunat la Mediaş şi au declarat deplina susţinere faţă de acest demers şi apartenenţa la Regatul României. Eu cred că amintirea acestui document este de maximă importanţă. România de azi arată aşa şi datorită acestui moment", a declarat Ovidiu Ganţ.
În actuala Constituţie, articolul 1, punctul 3 prevede "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate", minorităţile dorind ca în acest articol, după menţionarea Revoluţiei, să se introducă şi Rezoluţia de la 1 decembrie 1918.
"România democratică şi-a ales data de 1 Decembrie ca sărbătoare naţională, or care e motivul pentru care a făcut-o? A făcut-o pentru că s-a produs acest eveniment şi s-a dat acea rezoluţie şi credem că e normal să apară în textul constituţional", a afirmat Ganţ.
Întrebat dacă nu crede că o astfel de propunere ar putea stârni reacţii naţionaliste, Ganţ a declarat că nu este interesat de "asemenea discuţii", ci de faptul ca "acest demers fundamental la vremea respectivă să îşi găsesască locul de drept în Constituţie".
Prezentând şi alte teze formulate de către grupul parlamentar al minorităţilor, Ganţ a precizat că este necesară, în perspectiva regionalizării, existenţa unei Camere a Regiunilor.
"Dacă se constituie aceste regiuni, indiferent cum vor arăta ele, ar trebui să aibă o modalitate de a-şi arăta interesele şi politicile în forul legislativ, pe problematica lor. Nu pe politică externă, apărare sau alte chestiuni de genul acesta. E clar că trebuie să-şi exprime această politică şi a doua cameră a Parlamentului să fie o Cameră a Regiunilor", a declarat Ganţ, care a adăugat că "fără acest mecanism important, regionalizarea rămâne un demers administrativ atârnat oarecum în aer şi fără substanţă".
Ganţ a menţionat, de asemenea, că fără stabilirea de atribuţii clare ale regiunilor, care să poată lua decizii fără implicarea autorităţilor de la Bucureşti, regionalizarea ar fi un fel de "formă fără fond".
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe